BOCY: Σημαντικός αντίκτυπος χωρίς εκποιήσεις

Την ώρα που τα χρονικά περιθώρια που έθεσε η τρόικα για έγκριση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις στενεύουν και που οι διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης φαίνεται να καταλήγουν σε αδιέξοδο, τις συνέπειες μη έγκρισης του νομοσχεδίου καταγράφει και η Τράπεζα Κύπρου στο ενημερωτικό δελτίο που ετοίμασε σε σχέση με την προτιθέμενη αύξηση κεφαλαίου.

Η τράπεζα σημειώνει πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση για το πότε θα γίνουν οι νομοθετικές αλλαγές που θα βελτιώσουν τη δυνατότητα του δανειστή να προχωρά σε εκποιήσεις αλλά ούτε και για την αποτελεσματικότητα των νομοθετικών αλλαγών στην πράξη.  

Αν το πλαίσιο για περιπτώσεις αφερεγγυότητας και για εκποιήσεις παραμείνει μακροχρόνιο και ακριβό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα της τράπεζας να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κατ’ επέκταση στην οικονομική της κατάσταση και στη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέο δανεισμό, αναφέρεται χαρακτηριστικά.   
Η τράπεζα σημειώνει πως σε σχέση με άλλες χώρες το νομικό σύστημα στην Κύπρο δεν ευνοεί τους δανειστές καθιστώντας την όλη διαδικασία μακροχρόνια και με σημαντικό κόστος.

Ως παράδειγμα, αναφέρει πως διαδικασίες πτώχευσης (συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ρευστοποίησης) μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και οκτώ χρόνια καθώς υπάρχουν πολλαπλά νομικά και διαδικαστικά εμπόδια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα επηρεαζόμενα μέλη ώστε να καθυστερήσουν τις διαδικασίες.  Επιπρόσθετα, σημειώνει η τράπεζα, εκποιήσεις ακίνητης περιουσίας γίνονται μέσω του Κτηματολογίου κάτι που συνήθως χρειάζεται από πέντε ως δεκατρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. 

Η τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την υποχρέωση της κυβέρνησης, στα πλαίσια του μνημονίου, να αφαιρέσει όλα τα εμπόδια σε σχέση με διαδικασίες κατάσχεσης και πώλησης εξασφαλίσεων και την προετοιμασία πλαισίου που θα εγκαθιδρύει ορθές διαδικασίες αφερεγγυότητας για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα.  

Το ενημερωτικό δελτίο, που ετοιμάστηκε πριν την έγκριση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, αναφέρει και διάφορες πρόνοιες του νομοσχεδίου οι οποίες τελικά άλλαξαν. Για παράδειγμα, σημειώνει πως ένα από τα προσχέδια δεν έκανε καμία αναφορά σε χρονική διάρκεια που θα διαρκεί η διαδικασία. 
 

 

Δειτε Επισης

Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων