BOCY: Aποδέσμευση καταθέσεων σε τρεις δόσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε την αποδέσμευση των δωδεκάμηνων εμπρόθεσμων καταθέσεων που είχαν δεσμευθεί βάσει των διαταγμάτων ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας τον Ιούλιο του2013 και οι οποίες λήγουν στις 31 Ιουλίου 2014.

Η συγκεκριμένη απόφαση για την αποδέσμευση των δωδεκάμηνων εμπρόθεσμων καταθέσεων έχει ληφθεί μετά από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Η Τράπεζα προχωρεί στην αποδέσμευση των δωδεκάμηνων εμπρόθεσμων καταθέσεων ως ακολούθως: 

•    ένα τρίτο (1/3) των καταθέσεων αποδεσμεύεται άμεσα και είναι διαθέσιμο σε τρεχούμενους λογαριασμούς των κατόχων τους 
•    ένα τρίτο (1/3) των καταθέσεων μετατρέπεται σε τρίμηνη εμπρόθεσμη κατάθεση που λήγει και αποδεσμεύεται αυτόματα στις 30 Οκτωβρίου 2014 
•    ένα τρίτο (1/3) των καταθέσεων μετατρέπεται σε εξάμηνη εμπρόθεσμη κατάθεση που λήγει και αποδεσμεύεται αυτόματα στις 30 Ιανουαρίου 2015.

Τα αποδεσμευμένα ποσά θα υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα, για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό,που ισχύουν στο τραπεζικό σύστημα.

Καθοριστικοί παράγοντες στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ήταν, η βελτίωση της ρευστότητας της Τράπεζας και οι συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες της Τράπεζας για βελτίωση της ρευστότητας της μέσω απομόχλευσης, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. «Για την απόφαση λήφθηκε υπόψη και η ανακοίνωση της Τράπεζας σχετικά με την ιδιωτική τοποθέτηση €1 δισεκατομμυρίου συνήθων μετοχών, που αποτελεί σημαντική και απτή ένδειξη για την εμπιστοσύνη διεθνών θεσμικών επενδυτών προς την Τράπεζα. Επιπλέον, η αποδέσμευση αντανακλά τη συνετή διαχείριση ρευστότητας της Τράπεζας και λαμβάνει υπόψη την βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον. Με αυτή την απόφασή της η διεύθυνση της Τράπεζας ανταποδίδει την εμπιστοσύνη των καταθετών της και ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας για να στηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας».  

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος