Symmetria: Δίκαιη τιμή τα 24σεντς BOCY

Την ακριβή τιμή στην οποία έγινε τελικά η έκδοση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου πέτυχε σε πρόσφατη αποτίμηση της η Symmetria F.S. Συγκεκριμένα, κατέληξε σε πιθανό εύρος τιμών από 19.9 μέχρι  28.2σεντς και σε εκτιμημένη δίκαιη αξία 24.1σεντς ανά μετοχή στις 30 Ιουνίου. Περίπου ένα μήνα αργότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει με αύξηση κεφαλαίου ύψους 1δις στην τιμή των 24σεντς η οποία προέκυψε στις 28 Ιουλίου από τη διαδικασία βιβλίου προσφορών της Τράπεζας.

Η  Symmetria, η οποία είναι Κυπριακή Επιχείρηση Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, παρέδωσε την αποτίμηση της Τράπεζα Κύπρου στις 30 Ιουνίου σε πελάτες της κατά την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου.    

Η εταιρεία, είχε διενεργήσει παρόμοιες αναλύσεις και αποτιμήσεις για τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και για τις 31 Μαρτίου 2014 με εκτίμηση δίκαιης αξίας 17,0 σεντ και 20,5 σεντ αντίστοιχα.

Η εταιρεία βασιζόμενη στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας και λαμβάνοντας υπόψη σειρά παραγόντων, εξηγεί εκτεταμένα τη μεθοδολογία αποτίμησης που ακολουθεί και καταλήγει σε ένα πιθανό εύρος τιμών για τη μετοχή μεταξύ 19,9 και 28,2 σεντ και σε εκτιμημένη δίκαιη αξία 24,1 σεντ ανά μετοχή για τις 30 Ιουνίου 2014.

Ως εκ τούτου, η συνολική αξία της Τράπεζας υπολογίζεται μεταξύ 940εκ και 1.333εκ ευρώ και με βάση την εκτιμημένη δίκαιη αξία σε 1.139εκ ευρώ.

Η μεθοδολογία που ακολουθείται βασίζεται κυρίως σε συγκριτική αποτίμηση price-to-book και εξετάζει παρόμοιες περιπτώσεις αποτίμησης μετοχών στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αναπροσαρμόζοντας με εκτίμηση κάποιας έκπτωσης ή υπερτίμησης αναλόγως περίπτωσης.

Η ανάλυση εξετάζει επίσης τις τιμές οι οποίες παρατηρούνται σε συναλλαγές κατά την πρόσφατη περίοδο, την καθαρή εσωτερική αξία της μετοχής της Τράπεζας όπως περιέχεται στις οικονομικές καταστάσεις αλλά και αναπροσαρμοσμένη, τις αποτιμήσεις των τελευταίων τριμήνων στις οποίες έχει προβεί η Symmetria σε σχέση με τη διαχρονική κατάσταση της Τράπεζας, καθώς και την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και τις συνεπακόλουθες κεφαλαιακές ανάγκες τις οποίες η Symmetria αναμένει τα επόμενα τρίμηνα και έτη.

Σύμφωνα με τη Symmetria, η αξία των 24,1 σεντ αντιστοιχεί σε περίπου 0,43 price-to-book αφού η καθαρή εσωτερική αξία ανά μετοχή αναπροσαρμοσμένη για το συμφέρον μειοψηφίας και τις μετοχές οι οποίες υποκείνται σε ενδιάμεσα απαγορευτικά διατάγματα υπολογίζεται σε 56,5 σεντ. Η Symmetria προχωρεί ένα βήμα πιο πέρα, αναπροσαρμόζοντας περαιτέρω για τα άυλα περιουσιακά στοιχεία και τις δίκαιες αξίες των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων (όπως αυτές υπολογίζονται από την ίδια την Τράπεζα), καταλήγοντας σε αναπροσαρμοσμένη καθαρή εσωτερική αξία ύψους 33,3 σεντ του ευρώ. Αυτή η αναπροσαρμοσμένη καθαρή εσωτερική αξία οδηγεί, με βάση την εκτιμημένη αξία των 24,1 σεντ, σε 0,73 αναπροσαρμοσμένο price-to-book.

Ο Δημήτρης Ταξιτάρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Symmetria, σχολίασε ότι η εταιρεία αναλύει συνεχώς στοιχεία για την Τράπεζα Κύπρου, τον τραπεζικό κλάδο και την κυπριακή οικονομία και επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει προβεί ήδη σε εκδόσεις εκθέσεων για την Τράπεζα Κύπρου για τις 31 Δεκεμβρίου 2013, 31 Μαρτίου 2014 και τις 30 Ιουνίου 2014, οι οποίες περιλαμβάνουν σχετικές αναλύσεις και αποτίμηση των μετοχών της Τράπεζας και οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται από εταιρείες, επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία κλπ. στην Κύπρο και στο εξωτερικό για τις οικονομικές τους καταστάσεις, επενδυτικούς και άλλους σκοπούς. Εξήγησε επίσης ότι οι εκθέσεις περιλαμβάνουν πέραν της εκτιμημένης δίκαιης αξίας, όπως αυτή εκάστοτε υπολογίζεται υπό το φως των δεδομένων και των παραγόντων που επικρατούν και της μεγάλης αβεβαιότητας η οποία υφίσταται, και υπολογισμό και παράθεση εύρους τιμών εντός των οποίων πιθανό να κυμαίνεται η πραγματική δίκαιη αξία.

«Οι υπολογισμοί μας αντιπαραβάλλονται έναντι οποιωνδήποτε αγοραίων τιμών αλλά και έναντι οποιωνδήποτε μελλοντικών ζημιών ενδέχεται να προέλθουν, ειδικά από μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, με βάση σενάρια τα οποία έχουμε αναπτύξει εσωτερικά έτσι ώστε να είναι αξιόπιστοι στο βαθμό που επιτρέπουν οι υφιστάμενες συνθήκες» κατέληξε.

 

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου