Εξωδικαστική επίλυση ζητούν οι κάτοχοι αξιογράφων

Εξωδικαστική επίλυση των προβλημάτων τους διεκδικούν πλέον οι κάτοχοι τραπεζικών αξιογράφων, οι οποίοι παράλληλα θεωρούν ότι αν και η δικαστική οδός θα τους δικαιώσει, εντούτοις δεν έχουν την οικονομική ικανότητα να αντεπεξέλθουν στα έξοδα μιας χρονοβόρας δικαστικής μάχης. 

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης εξέπεμψε κραυγή απόγνωσης, καθώς, όπως είπε, ορισμένοι κάτοχοι αξιογράφων δεν έχουν να φάνε και ζήτησε τον καθορισμό της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Τα τηλέφωνα που δεχόμαστε καθημερινά είναι δεκάδες, εκατοντάδες, από κατόχους αξιογράφων οι οποίοι χάνονται κυριολεκτικά... σας διαβεβαιώ ότι παίρνω τηλέφωνα στις δώδεκα τη νύχτα, απαντώ τηλέφωνα στις τρεις το πρωί, διότι έχει τόσο αγανακτισμένο κόσμο που δεν έχει τα προς το ζην, δεν έχουν να φάνε, να στεγαστούν κάπου, σταματούν τα παιδιά τους από τις σπουδές τους, δεν έχουν να πάρουν τα φάρμακά τους. Δεν μπορείς να βλέπεις τον κόσμο να χάνεται, να πεθαίνει και οι αρχές να παραμένουν απαθείς. Είναι εγκληματική ενέργεια αυτή η αδιαφορία», είπε.

Προειδοποίησε ότι ο Σύνδεσμος έδωσε πίστωση χρόνου, για να προσθέσει όμως ότι «αν διαπιστώσουμε ότι συνεχίζει αυτή η αδιαφορία ή κοροϊδία πρέπει να επαναστατήσουμε και η επανάσταση θα είναι πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα».«Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν τη σύγκληση της σύσκεψης στο Προεδρικό», είπε για να προσθέτει «αναμένουμε πράξεις, έχουμε μπουχτίσει από λόγια».

Ο κ. Μαυροβουνιώτης εκτίμησε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς, καθώς όπως είπε, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης, τους είπε πως η Τράπεζα επιθυμεί κάτι τέτοιο, προσθέτοντας δε ότι και η Διοικητής της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τους είπε σε συνάντηση που είχαν μαζί της ότι προτίθεται να υποβάλει σχετική πρόταση. «Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε πάλι με την Τράπεζα Κύπρου υπό την προεδρία του κ. Χασάπη και του (Διευθύνοντα Συμβούλου) κ. Χούρικαν μας είπαν κάτι το οποίο δεν μας έλεγαν πριν, μας είπαν ότι ενδιαφερόμαστε να έχουμε εξώδικη διευθέτηση, αυτό δεν μας είχαν πει ποτέ», είπε.

Εξάλλου, ο Σταύρος Γιαλλουρίδης εκ μέρους του Συνδέσμου είπε πως οι κάτοχοι αξιογράφων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα έξοδα μιας δικαστικής μάχης, η οποία αν και αρχικά λεγόταν ότι θα διαρκούσε ένα χρόνο, τώρα λέγεται ότι θα διαρκέσει μέχρι και δέκα χρόνια.«Σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, η κοροϊδία έχει γίνει εθνικό σπορ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, ενώ η Τράπεζα Κύπρου παρουσιάζεται έτοιμη για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς, εντούτοις δεν αποδέχεται να αναλάβει και τα αξιόγραφα που παρέμειναν στην υπό διάλυση Λαϊκή Τράπεζα, την στιγμή που τα δάνεια των κατόχων αξιογράφων μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Λεόντιος Χατζηβασίλης είπε ότι ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συζητήσει μια εξωδικαστική λύση σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, τα αξιόγραφα που πωλήθηκαν ανέρχονται σε €1.178 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα €522 εκατ. στην Τράπεζα Κύπρου και τα €626 εκατ. στην Λαϊκή Τράπεζα. Αν αφαιρεθούν δάνεια που είναι συνδεδεμένα με τα αξιόγραφα ύψους €200 εκατ., τότε το ύψος των αξιογράφων περιορίζεται σε €978 εκατ.

Τα αξιόγραφα που αγοράστηκαν από ιδιώτες –όχι από θεσμικούς επενδυτές - ανέρχονται σε €753 εκατ. από τα οποία αν αφαιρεθούν τα €200 εκατ. των δανείων τότε το ύψος του ποσού των αξιογράφων για τα οποία μπορεί να ζητηθούν αποζημιώσεις περιορίζεται σε €553 εκατ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος