Οι επενδυτές, ο Euan και η αναδιάρθρωση

Με ενισχυμένα κεφάλαια και χωρίς την υποχρέωση καταβολής μερίσματος μέχρι το τέλος 2017 προχωρά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της η Τράπεζα Κύπρου εάν και εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της τράπεζας.

Με φρέσκο χρήμα 1δις και συμμετοχή 30 ταμείων αλλά και της EBRD με 120εκ. ευρώ η τράπεζα θα μπορεί να υλοποιήσει πιο άνετα το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ήδη βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Για παράδειγμα:
•    Το κόστος προς εισόδημα, θα πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμα στο 40-45% με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν στο 36%.
•    Το ποσοστό κάλυψης των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40-50% ενώ το πρώτο τρίμηνο ήταν στο 39%.
•    Σε περίοδο 3-5 ετών, ο συνολικός δανεισμός από το ευρωσύστημα ως ποσοστό του ισολογισμού θα πρέπει να πέσει κάτω από 25% ενώ το πρώτο τρίμηνο ήταν στο 37%.
•    Ο δείκτης Βασικών Κεφαλαίων θα πρέπει να είναι πάνω από 12% ενώ σήμερα κυμαίνεται στο 10.6%.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την ανακεφαλαιοποίηση, τα κεφάλαια της τράπεζας θα είναι πολύ ψηλότερα από άλλων τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου που επίσης προχώρησαν σε αύξηση κεφαλαίου τους τελευταίους 15 μήνες. Για παράδειγμα, η Alpha Bank έχει πρωτοβάθμια κεφάλαια 12%, η Εθνική 11.6%, η Creval 11.5%, η BPS 11.2% και η Πειραιώς 11%. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, της Τράπεζας Κύπρου θα ανέλθουν σε 15.1%.

Με τη συμμετοχή πέραν των τριάντα Ταμείων στην έκδοση, η τράπεζα ευελπιστεί πως θα διατηρηθούν ισορροπίες στο ΔΣ ώστε η μονάδα υπό τον Euan Hamilton να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ανάκτησης μεγάλων δανείων που διαχειρίζεται και τα οποία πλέον ανέρχονται σε 11.4δις ευρώ περισσότερα από τα 10.5δις που έμειναν στον πυρήνα των εργασιών της τράπεζας.

Οι ενδείξεις καταδεικνύουν πως η Laiki Legacy παραμείνει η μεγαλύτερη μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό κοντά στο 9.5% ενώ με τα 120εκ. που θα επενδύσει η EBRD θα ελέγχει γύρω στο 5.3%. Σε περίπτωση που η EBRD προχωρήσει και αναλάβει τα δικαιώματα ψήφου της Legacy τότε το ποσοστό ελέγχου της θα ανέλθει στο 15%.

Απ’ εκεί και πέρα, δύο Ταμεία επένδυσαν ποσά κοντά στα 100εκ. έκαστο και θα ελέγχουν ποσοστό ελαφρά λιγότερο του 5% ενώ εικάζεται πως τα Ταμεία που ακολούθησαν τη συμμετοχή της WL Ross στην αύξηση με 400εκ. ευρώ θα λειτουργήσουν αυτόνομα. Η ίδια η Ross φαίνεται να επένδυσε στην αύξηση ποσό 38εκ. ευρώ.

Οι υπόλοιποι επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν συμμετοχή κάτω των 100εκ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί επενδυτές αποκλείστηκαν λόγω του ότι υπέβαλαν προφορά σε πολύ χαμηλή τιμή. Οι συνολικές προσφορές των 1780εκ. επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών συμπεριλαμβανομένων και δηλώσεων πολιτικών αρχηγών κατά του τραπεζικού συστήματος. Υπολογίζεται πως οι αρνητικές εξελίξεις επηρέασαν τις προσφορές κατά 3-4σεντς.

Πέραν των προβλημάτων, η τράπεζα κατέχει το 40% των δανείων στην Κύπρο, το 26.4% των καταθέσεων ενώ διαθέτει και 130 καταστήματα. Σημαντικό είναι και το μερίδιο της τράπεζας στον ασφαλιστικό τομέα με 26% στον κλάδο ζωής και 13% στους άλλους.

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»