Wilbur Ross: Ένας μεγιστάνας στην Τράπεζα Κύπρου

Η δήλωση του Wilbur L. Ross, ιδρυτής και πρόεδρος της WL Ross & Co. LLC που περιλήφθηκε στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ότι προχωρά με την αύξηση κεφαλαίου, προκάλεσε αίσθηση. Ο μεγιστάνας των αναδιαρθρώσεων προσέλκυσε στην τράπεζα το 40% των επενδυτών στην αύξηση του 1δις και πλέον το ερώτημα είναι κατά πόσο οι διεθνείς επενδυτές που ήρθαν μέσω της WL Ross θα ακολουθήσουν κοινή γραμμή ή θα κινηθεί ο καθένας ατομικά. Σε περίπτωση που ακολουθήσουν κοινή στρατηγική, γίνεται αντιληπτό πως δημιουργείται ένας πανίσχυρος πόλος εντός της τράπεζας ο οποίος είναι άγνωστο πως θα κινηθεί. Ο ίδιος ο W. Ross, έχει τη φήμη του ενεργού επενδυτή που ειδικεύεται σε οργανισμούς που είναι υπό πίεση. Πρόσφατα, ανακοίνωσε την έξοδο της εταιρείας του από την Bank of Ireland πουλώντας 1.8δις μετοχές προς 26.5σεντς η μία αποφέροντας του περίπου 477εκ. ευρώ, που σημαίνει τριπλασιασμό της αρχικής επένδυσης του.

Αρχικά η WL Ross μαζί την Fairfax Financial Holdings και τρεις ακόμα επενδυτές απέκτησαν το 2011 το 34.9% της τράπεζας σε τιμή 10σεντς ανά μετοχή.  

«Σκοπεύουμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην αναζωογόνηση της Τράπεζας Κύπρου και είμαστε διατεθειμένοι για νέες επενδύσεις στην Κύπρο…», αναφέρει στη δήλωση του ο Ross ο οποίος στο παρελθόν χαρακτηρίστηκε «ως ένα καλοντυμένο αρπακτικό» ενώ ένας άλλος δισεκατομμυριούχος, ο Leonard Stern (362ος στη λίστα του Forbes) τον χαρακτήρισε ως ένα από τους καλύτερους στο να κερδίζει λεφτά από τις αποτυχίες άλλων.

Η επένδυση στην Τράπεζα Κύπρου ταιριάζει γάντι στην πορεία της WL Ross & Co η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ενεργές εταιρείες που ειδικεύονται στις αναδιαρθρώσεις οικονομικά πιεσμένων εταιρειών. Άλλωστε, η καριέρα του Ross κτίστηκε σε επενδύσεις σε εταιρείες που διαπραγματεύονται κάτω από το book value. Σύμφωνα με πληροφορίες η επένδυση της ίδιας της WL Ross στην τράπεζα, ανέρχεται σε 38εκ. ευρώ.

Μία παλαιότερη δήλωση του, μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική για την πορεία της Τράπεζας Κύπρου: «Πληρώνεσαι για τη λήψη ρίσκου που ο κόσμος νομίζει ότι είναι επικίνδυνο. Δεν πληρώνεσαι ιδιαίτερα αν λαμβάνεις πραγματικά ρίσκα».

«Πιστεύουμε ότι αυτή η χώρα, η οποία άκμαζε πριν την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, βρίσκεται στο σωστό δρόμο ανάκαμψης», αναφέρεται στη σχετική δήλωση του που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου.    

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ross που συμμετείχε ενεργά στο Διοικητικό Συμβούλιο της Bank of Ireland πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες επαφές υψηλού επιπέδου στην Κύπρου συναντώντας και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο CNBC παραδέχθηκε πως υπάρχει «έλλειψη μεγάλων χωρών» για να επενδύσουν κι έτσι βλέπουν προς μικρότερες και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Είπε ακόμα ότι επέδειξε ενδιαφέρον και για την Esperito Santo σημειώνοντας πως δεν ένιωθαν ότι μπορούσαν να καταλάβουν τον ισολογισμό.

Η Ross ήταν ένας από τους μεγάλους επενδυτές που συμμετείχαν στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Γιος δικαστή

Γιος δικαστή που μεγάλωσε στο New Jersey, o Ross αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και αρχικά ήθελε να γίνει συγγραφέας αλλά άλλαξε ιδέα κατά τη διάρκεια καλοκαιρινής εργασίας σε ένα οίκο διαχείρισης επενδύσεων στη Νέα Υόρκη.

Το 1961 ξεκίνησε εργασία στην Wood Struthers & Winthrop όπου για 15 χρόνια ασχολήθηκε με προβληματικές επενδύσεις κάτι που αποτέλεσε για τον ίδιο ευκαιρία να μάθει πως λειτουργούν οι τράπεζες, οι πιστωτές και τα δικαστήρια.   
 
Το 1976 μεταπήδησε στη Rothschild όπου ως επικεφαλής μονάδας συνέβαλε στην αναδιάρθρωση υποχρεώσεων πέραν των $200δις.

Η WL Ross ιδρύθηκε το 2000 με κεφάλαια 400εκ. και πλέον ανήκει στην Invesco έχοντας υπό τον έλεγχο της περιουσιακά στοιχεία $7δις.  

Πληροφορίες από:
Forbes
Bloomberg
cnbc
Nasdaq

 

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές