ΜΟΚΑΣ: Ευθύνη της ΚΤ η FBME

Στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου εμπίπτει ο τρόπος και η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων για παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από την Τράπεζα Federal Bank of the Middle East (FBME).

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), με αφορμή τα όσα δημοσιεύονται σε σχέση με τη  ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α. για την FBME, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της ΜΟΚΑΣ είναι συγκεκριμένος και αφορά τη διερεύνηση και ανάλυση συγκεκριμένων συναλλαγών που της αναφέρονται.

Η εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται στον τρόπο ελέγχου και εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από την FBME. Sύμφωνα με την ΜΟΚΑΣ “ο τρόπος και ο βαθμός εφαρμογής των μέτρων αυτών από τα τραπεζικά ιδρύματα εμπίπτει, δυνάμει της σχετικής νομοθεσίας, στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εποπτικής Αρχής, που είναι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία διενεργεί και τους σχετικούς εποπτικούς ελέγχους”.

Όπως αναφέρει, η Μονάδα εξετάζει συγκεκριμένες ύποπτες συναλλαγές που αναφέρονται από τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα καθώς και αιτήματα για συγκεκριμένες συναλλαγές από αντίστοιχες Μονάδες άλλων χωρών. “Η ΜΟΚΑΣ έχει επίσης αποταθεί στο Δικαστήριο και έχουν εκδοθεί διατάγματα παγώματος συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών που τηρούνται με την FBME.  Δεν είναι όμως σε γνώση της ΜΟΚΑΣ το σύνολο των συναλλαγών οποιασδήποτε Τράπεζας, ούτε ελέγχει την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων που αφορούν στο άνοιγμα λογαριασμών, την ταυτότητα πελατών, τη διενέργεια συναλλαγών κλπ”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Υπηρεσία FinCEN του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είχε στο παρελθόν αποστείλει στη ΜΟΚΑΣ γραπτό μήνυμα, με το οποίο εκφράζονταν ανησυχίες για τις δραστηριότητες της εν λόγω Τράπεζας. “Αφού ζητήσαμε την έγκρισή τους διαβιβάσαμε αυτές τις γενικές ανησυχίες στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στα πλαίσια του ελέγχου τους, ως η αρμόδια εποπτική Αρχή και ζητήσαμε ενημέρωση.  Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο μήνυμα της FinCEN δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγές για διερεύνηση, ούτε η Κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε τη ΜΟΚΑΣ στη συνέχεια για οποιαδήποτε ύποπτη συναλλαγή της εν λόγω Τράπεζας”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται, επίσης, ότι μετά την έκδοση της ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η ΜΟΚΑΣ ζήτησε από την εν λόγω Υπηρεσία την παροχή συγκεκριμένων στοιχείων και μέχρι στιγμής δεν λήφθηκε απάντηση.
Καταλήγοντας, η ΜΟΚΑΣ τονίζει ότι ο εποπτικός ρόλος για τα θέματα που εγείρονται στην ανακοίνωση ανήκει αποκλειστικά στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και ο ρόλος της ΜΟΚΑΣ είναι συγκεκριμένος και αφορά τη διερεύνηση και ανάλυση συγκεκριμένων συναλλαγών που αναφέρονται στη ΜΟΚΑΣ, σύμφωνα με το σχετικό νόμο.

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου