BOCY: Τι θα κάνουν οι Ρώσοι;

Την παραχώρηση σχεδόν της μισής τράπεζας σε νέα χέρια προτού καλά-καλά δημοσιευτούν οι μέτοχοι που προήλθαν από το κούρεμα καταθέσεων, καλείται να εξετάσει τη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Οι πληροφορίες θέλουν το δεσμευτικό ενδιαφέρον να υπερκαλύπτει την έκδοση του 1δις, ωστόσο με ελάχιστα περιθώρια (προσφορές 1.1δις) κάτι που περιορίζει την επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου για επιλογή επενδυτών με βάση το due diligence ή και την τιμή που προσφέρουν.

Αρχικά, η διεύθυνση της τράπεζας όσο και οι σύμβουλοι της KPMG μιλούσαν για ενδιαφέρον που μπορεί να έφτανε μέχρι και τα 2δις δίδοντας το δικαίωμα επιλογής στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι πληροφορίες που διαρρέουν, αναφέρουν πως η έκδοση θα γίνει σε τιμή όχι πάνω από 25 σεντς και όχι κάτω από 20 σεντς κάτι που υπολογίζεται να αντιστοιχεί στο 45% του book value.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα δύο μεγάλα επενδυτικά ταμεία από τις ΗΠΑ που επέδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον (συνολικά γύρω στα 600εκ. ευρώ) πρόκειται για Ταμεία που επενδύουν κυρίως σε distressed τράπεζες και οργανισμούς κάτι που δεν αποτελεί ιδιαίτερα καλή ένδειξη με δεδομένη τη συστημικότητα της Τράπεζας Κύπρου.
Πάντως, μετά και τις πρόσφατες υποδείξεις της Κεντρικής Τράπεζας, δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις από μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου αν και το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει τελική κατάληξη τη Δευτέρα και να χρειαστούν περαιτέρω συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τι θα κάνουν οι Ρώσοι;

Στο μεταξύ, η στάση των Ρώσων μετόχων της τράπεζας, το συνολικό ποσοστό των οποίων υπολογίζεται στο 15%, θα κρίνει πολλά για την έκβαση της έκδοσης στα πλαίσια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που θα συγκλιθεί τον Αύγουστο. Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, φαίνεται πως οι Ρώσοι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στο clawback 20% που τους δόθηκε εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση της στη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Αβέβαιη είναι και η στάση που θα τηρήσουν κατά τη συνέλευση όπου χρειάζεται πλειοψηφία 75% για να εγκριθεί η αύξηση. Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της τράπεζας συμμετείχε περίπου το 50% των μετόχων. Αν τα δεδομένα είναι τα ίδια θα χρειαστεί περίπου το 36%+ για να περάσει η αύξηση. Αν οι Ρώσοι καταφέρουν να συνασπίσουν το 15%+ που ελέγχουν, τα δεδομένα είναι οριακά έστω κι αν υπάρχει το 18% της Λαϊκής δεδομένα υπέρ.

Από την άλλη, γνωρίζουν πως στο τέλος της μέρας δεν υπάρχει άλλη επιλογή αφού τυχόν αποτυχία της έκδοσης μπορεί να μηδενίσει τα ποσοστά τους και απώτερος σκοπός τους είναι να διασφαλίσουν κάποιες θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πέραν των δύο αμερικανικών Ταμείων δεσμευτικό ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η EBRD.

 

Δειτε Επισης

Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου