Ελληνική: Η έξοδος στις αγορές επιβεβαιώνει την πρόοδο

Η Ελληνική Τράπεζα στην Οικονομική της Επισκόπηση για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, επισημαίνει ότι η έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει πως η δημοσιονομική προσαρμογή και τα βήματα προς την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος συμβάλλουν στη σταδιακή αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος και προσθέτει ότι στις θετικές προοπτικές συγκαταλέγονται οι προβλέψεις που έγιναν στην αναθεωρημένη εκτίμηση αναφορικά με την οικονομία, και τις λιγότερο αρνητικές προβλέψεις που αποδίδονται στη σχετική βελτίωση συγκεκριμένων δεικτών της πραγματικής οικονομίας (-4,5%).

“Στην ανάλυσή της η Υπηρεσία Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας αναφέρει ότι η πιστή συνέχιση του Προγράμματος πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα ώστε να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις. Καταγράφει ως σημαντικές τις ιδιωτικοποιήσεις, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, τη βελτίωση της διαχείρισης των κοινωνικών παροχών και τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος που, όπως επισημαίνεται, θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας”, γράφει η ανακοίνωση.

Σε σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τονίζεται ότι χρειάζεται να ενδυναμωθούν οι προσπάθειες, με την αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Μακροοικονομικοί

Δείκτες

 

2012

 

2013

 

2014

 

2015

 

Μεταβολή ΑΕΠ

 

-2,4%

 

-5,4%

 

-4,5%

 

-0,5%

 

Ανεργία

 

12,1%

 

16%

 

19%

 

19%

 

Πληθωρισμός

(εναρμονισμένος)

 

3,1%

 

0,4%

 

0,2%

 

1,2%

 

Αναφέρει ακόμα πως εκτιμάται ότι η περίοδος ύφεσης ίσως να συνεχιστεί και το 2015, με το ρυθμό μεταβολής της συνολικής παραγωγής να μειώνεται κατά 0,5%.

Τέλος, εκφράζεται η ανησυχία για τη χειροτέρευση των συνθηκών στην αγορά εργασίας με το ποσοστό ανεργίας να φθάνει στο 16,9% του εργατικού δυναμικού ενώ η ανεργία ανάμεσα στους νέους 15-24 χρόνων να φθάνει το 39,6%.

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου