FBME: Υπό διαχείριση και στην Τανζανία

Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου να θέσει υπό τη διαχείρισή της την FBME προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Κεντρική Τράπεζα της Τανζανίας ανακοίνωσε ότι πλέον υπό τη διαχείριση της βρίσκεται κι η μητρική της FBME.

Η κίνηση αυτή  ακολούθησε την απόφαση της ΚΤ της Κύπρου να θέσει τα δύο υποκαταστήματα υπό τη διαχείρισή της μετά από σχετική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (FinCEN) που περιγράφει την τράπεζα ως πρώτιστη ανησυχία για ξέπλυμα χρήματος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τανζανίας  ανέφερε ότι πήρε τον έλεγχο της FBME Bank, την Πέμπτη, λόγω της πιθανής επίδρασης της  κίνησης της ΚΤΚ στο δικό της τραπεζικό σύστημα.

Σημείωσε ότι τα τέσσερα υποκαταστήματα της  FBME  στην ανατολική αφρικανική χώρα θα παραμείνουν ανοικτά για τις επιχειρήσεις.  «Ο σκοπός της απόφασης είναι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των καταθέσεων των  πελατών  μας και η διασφάλιση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος», είπε  η ΚΤ της Τανζανίας σε σχετική δήλωση.

Η FBME Bank, η οποία έχει επίσης ένα γραφείο αντιπροσωπείας στη Ρωσία, έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και κατηγόρησε την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου του για επιθετική εξαγορά. Ανέφερε ότι οι δικηγόροι της είχαν ήδη έλθει σε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ, ενώ υποστήριξαν ότι η FinCEN είχε συντάξει την έκθεση χωρίς τη συμβολή της.

Καταληκτικά, το Reurers αναφέρει ότι "οι καταθέσεις της FBME στην Κύπρο υπολογίζονται από τοπικά ΜΜΕ στα €1,7 δισ. Η ΚΤ της Κύπρου ανέφερε ότι προγραμματίζει την πώληση των δύο υποκαταστημάτων της FBME". 

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων