FBME: Εχθρική εξαγορά η ενέργεια της Κεντρικής

«Κατά την άποψη της Τράπεζας, το μέτρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, αποτελεί εχθρική εξαγορά της FBME Bank. Η FBME δεν γνωρίζει ποιον σκοπεύει θα βοηθήσει η ενέργεια της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα είναι προς όφελος της FBME Bank, των καταθετών, των εργαζομένων της ή της Τανζανίας και της Κύπρου».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση η FBME Bank η οποία δηλώνει ότι λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να συνεργαστεί με τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με την διερεύνηση της έκθεσης που εκδόθηκε στις 15 Ιουλίου από το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. «Εξειδικευμένοι νομικοί συμβούλοι και ανεξάρτητοι ελεγκτικοί οίκοι του εξωτερικού θα αναλάβουν το χειρισμό των μέτρων αυτών».

Στην ανακοίνωση, η FBME Bank δήλωσε τη δέσμευσή της ν’ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, αλλά δηλώνει την ανησυχία της για θέματα πέρα από τον έλεγχό της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο, ως σύνολο. «Τα πορίσματα της έκθεσης του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, λέει η Τράπεζα, ενώ ασχολήθηκαν ειδικά με την FBME Bank, έκαναν επίσης αναφορές στο ευρύτερο πλαίσιο στην Κύπρο και άφησαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα κατά πόσο το νησί αποτελεί αρμοδιότητα υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα χρημάτων».

Η ανακοίνωση, σημειώνεται, είναι αποτέλεσμα της δύσκολης θέσης στην οποία έχει βρεθεί η Τράπεζα, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας 21 Ιουλίου 2014 ότι εξασκεί τις εξουσίες της βάσει του άρθρου 2Α του περί Εξυγίανσης και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013 για να διευθύνει την πώληση των εργασιών του Υποκαταστήματος της FBME Bank Limited στην Κύπρο.

Ο σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου εξυγίανσης, δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, είναι η πώληση των εργασιών του υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο προκειμένου να προστατευτούν οι καταθέτες. Η FBME όμως αμφισβητεί κατά πόσον το μέτρο θα έχει οποιαδήποτε οφέλη για τους καταθέτες.

Το μέτρο αυτό, αναφέρει η ίδια η τράπεζα, λαμβάνεται σε μια περίοδο όπου η οικονομική κατάσταση της FBME είναι πολύ καλή και απόλυτα σύμφωνη με όλες τις σχετικές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Ωστόσο, λόγω της ανακοίνωσης του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, η FBME αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση των χρηματαγορών μέσω των ανταποκρίτριων τραπεζών της. Την ημέρα της ανακοίνωσης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα της FBME ήταν 104%, δηλαδή επαρκής για να καλύψει όλους τους καταθέτες της Τράπεζας, εάν αυτό απαιτείτο».

Την ίδια ημέρα, προστίθεται, νομικοί σύμβουλοι της FBME στην Ουάσιγκτον είχαν ήδη αρχίσει διάλογο με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, κοινοποιώντας την πλήρη και ανεπιφύλακτη πρόθεση συνεργασίας της FBME προς επίλυση του θέματος. Αυτή η επικοινωνία μεταξύ των νομικών συμβουλών και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, συνεχίζεται και συμπεριλαμβάνει το διορισμό ελεγκτικού οίκου του εξωτερικού που γίνεται κατόπιν αιτήσεως της FBME.
Οι νομικοί σύμβουλοι της FBME θα συζητήσουν με το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών τους ακριβείς όρους εντολής των ελεγκτών, αλλά προτείνεται ότι θα εξετάσει με λεπτομέρεια την ύπαρξη τυχόν κενών στα συστήματα της FBME και να προτείνει διορθωτικά μέτρα, αν κριθεί αναγκαίο.

Η FBME πρόσθεσε στη δήλωσή της, ότι η Τράπεζα πιστεύει ακράδαντα πως η εξέταση θα δείξει τους πλήρεις και εμπεριστατωμένους ελέγχους που η FBME εκτελεί σε όλους τους πελάτες και σε όλες τις πληρωμές που έχουν εκτελεστεί.

«Αυτή η έρευνα από ελεγκτικό οίκο του εξωτερικού ακολουθεί πρόσφατη ενδελεχή εξέταση από 10 άτομα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, η οποία διεξήχθη με τη βοήθεια της PricewaterhouseCoopers από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουλίου, 2014. «Η FBME δεν έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε τυχόν αρνητικά πορίσματα που προέκυψαν από την εξέταση αυτή».

Στη δήλωσή της η FBME τόνισε επίσης ότι, με δική της πρωτοβουλία και ιδια βούληση, ζήτησε από την KPMG Γερμανίας να προβεί σε πλήρη Έλεγχο για σκοπούς καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος τον Απρίλιο του 2013. Η έκθεση αυτή έκανε συστάσεις βέλτιστων πρακτικών που εν συνεχεία υιοθετήθηκαν από την FBME.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει παρουσία στις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο από την Παρασκευή, 18 Ιουλίου, μετά από μια συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της FBME και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, και μετά από πρόσκληση της Τράπεζας. «Ο δηλωμένος στόχος της πρόσκλησης ήταν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να παρακολουθεί τις λειτουργίες της Τράπεζας και να βοηθήσει την FBME στην διεκπεραίωση των πληρωμών. Η FBME καλωσόρισε την παρουσία της ΚΤΚ, βλέποντας αυτή ως ευκαιρία συνεργασίας. Δυστυχώς, όπως αναφέρει η FBME, αυτό το πνεύμα συνεργασίας δεν έχει βρει ανταπόκριση από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας».

Η FBME, προστίθεται, δράττεται της ευκαιρίας να επαναλάβει ότι η φερεγγυότητα της και η δέσμευση της προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δημοσίως γνωστή. Τόσο πριν όσο και μετά την κρίση του 2013 η FBME υποστήριξε έμπρακτα τη χώρα, μέσω τς επένδυσής της σε 240 εκατ. βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου. «Αυτό βοήθησε τη Δημοκρατία να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, ενώ διαπραγματεύοταν το μνημόνιο. Ουσιαστικά, λέει η FBME, η τράπεζα χρηματοδότησε τη Δημοκρατία μέχρι να μπορέσει να λάβει χρηματοδότηση από την Τρόικα».
Δεδομένου ότι η δράση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου λήφθηκε σε μια χρονική στιγμή που η Τράπεζα διατηρεί εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ρευστότητας, είναι φυσικό η FBME να  διερωτάται αν η τρέχουσα δράση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είναι απόρροια της ανησυχίας για τους καταθέτες της ή των οικονομικών απαιτήσεων της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και των θεσμικών οργάνων που εποπτεύει.

 

Δειτε Επισης

Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ