BOCY: Από συμπληγάδες η αύξηση κεφαλαίου

Ενώ η Κεντρική Τράπεζα ήθελε η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου να τρέξει άμεσα ώστε να συνεχίσει από το μομέντουμ που δημιούργησαν αντίστοιχες κινήσεις στις ελληνικές τράπεζες, μία σειρά από γεγονότα θέτει την δοκιμασία άντλησης 1δις υπό δοκιμασία.

Η κρίση στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στην Πορτογαλία με την Espirito Santo, ο πόλεμος στη Γάζα, το… σιωπηρό κλείσιμο της FBME αλλά και η μη έγκριση του νομοσχεδίου για εκποιήσεις ασκούν τρομερή πίεση στην όλη διαδικασία που αυτήν τη βδομάδα βρίσκεται στην κορύφωσή της. Αναλυτές εκτιμούν πως το ενδιαφέρον που φαίνεται να υπάρχει δεν θα απομακρυνθεί πλήρως αλλά μπορεί να περιοριστεί και κυρίως να πιέσει την προσφερόμενη τιμή.

Αν η ζήτηση δεν ξεπεράσει το 1δις που είναι το ζητούμενο, είναι προφανές πως η τράπεζα θα αναγκαστεί να αντλήσει ότι της προσφέρεται και από όποιους της προσφέρεται χωρίς επιλογές αποκλεισμού επενδυτών ή χαμηλών προσφορών. Εκτός κι αν επιλέξει μία ακραία λύση που δεν θα είναι άλλη από την αποτυχία της έκδοσης λόγω μη υποβολής ανταγωνιστικών προσφορών. Ενδεχόμενο πάντως, που φαντάζει απομακρυσμένο.

Με βάση δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, ο αμερικανικός οίκος Jefferies επανέφερε το ενδιαφέρον του για την έκδοση προσφέροντας ελάχιστη τιμή 25 σεντς αλλά και πάλι το Συμβούλιο της τράπεζας της απέρριψε κάτι που μπορεί να σημαίνει πως υπάρχουν θετικές ενδείξεις ενδιαφέροντος στο soft book.

Μερικές ώρες την Παρασκευή θα καθορίσουν την έκβαση της έκδοσης. Στα θετικά μπορεί να περιληφθεί η προθυμία αλλά και η δυνατότητα υφιστάμενων μετόχων να καλύψουν το clawback του 20% που έχει τεθεί αφού φαίνεται να συγκεντρώνονται συνολικά πέραν των 200εκ. ευρώ.  

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως πέραν της έκδοσης κεφαλαίου η τράπεζα εξετάζει και το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου. H έκδοση ομολόγου κυρίου χρέους εξετάζεται και είναι πιθανόν να υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, σχολίασε η τράπεζα.

 

 

 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου