Στο δικαστήριο με προπηλακισμούς ο Ορφανίδης

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τρία πρώην μέλη του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας βρέθηκε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, σε σχέση με τη γνωστή ιδιωτική ποινική υπόθεση των αξιογράφων, στην οποία κατηγορούνται και οι Ανδρέας Βγενόπουλος και Ευθύμιος Μπουλούτας, ως επίσης και η Λαϊκή Τράπεζα ως νομικό πρόσωπο.

Λόγω της φυσικής απουσίας του δικαστή της υπόθεσης, το δικαστήριο ανέβαλε τη διαδικασία για τις 11 Αυγούστου και όρισε ποσό 10 χιλιάδων ευρώ ως εγγύηση για την παρουσίαση του κ. Ορφανίδη στην επόμενη διαδικασία ενώπιον του.

Ο δικηγόρος του κ.Ορφανίδη, Ευστάθιος Ευσταθίου, ανέφερε στο δικαστήριο πως ο πελάτης του είναι αθώος, ενώ σημείωσε το γεγονός ότι ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να βρίσκεται, όπως είχε υποσχεθεί, στη σημερινή διαδικασία. Ζήτησε ακόμη όπως ο Αθανάσιος Ορφανίδης απαλλαγεί των κατηγοριών καθώς, όπως υποστήριξε, το κατηγορητήριο αποτελεί παραβίαση των ουσιωδών κανόνων δικαίων και είναι ελαττωματικό.

Το δικαστήριο ανέβαλε τη διαδικασία μέχρι τις 11 Αυγούστου, οπόταν θα επιστρέψει και ο δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση, ενώ ο δικηγόρος του κ. Ορφανίδη ζήτησε όπως ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εναντίον του πελάτη του, από τη στιγμή που θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Κατόπιν αιτήματος της κατηγορούσας Αρχής, το δικαστήριο αποφάσισε όπως καταβληθεί εγγύηση 10,000 ευρώ από τον Αθανάσιο Ορφανίδη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία προς καταδολίευση, απάτη και ανακριβή δήλωση.

Αριθμός κατόχων αξιογράφων συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο, ενώ μετά το πέρας της διαδικασίας και κατά τη διάρκεια δηλώσεων του δικηγόρου υπεράσπισης, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δέχθηκε προπηλακισμούς.

Στις δηλώσεις του, ο Ευστάθιος Ευσταθίου είπε πως "πρόκειται περί ενός κατηγορητηρίου το οποίο είναι εντελώς αβάσιμο και δεν έχει καμία σχέση με κανένα παράπτωμα το οποίο να διέπραξε ο κ. Ορφανίδης".

"Θα μας ακούσετε στις 11 του μηνός πολύ λεπτομερώς στο τι θα πούμε και πιστεύουμε ότι μετά τις 11 Αυγούστου θα ακυρωθεί τούτο το κατηγορητήριο, διότι είναι τελείως άσχετο με την πραγματικότητα και με τη νομική επιστήμη", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του πολίτη που προσέφυγε στην δικαιοσύνη, Κώστας Μελάς, ανέφερε πως ο κ. Ορφανίδης έχει τιμήσει το λόγο του και εμφανίστηκε όπως είχε υποσχεθεί στο δικαστήριο, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει αθώος είναι δικαίωμα του, όπως και του κάθε ανθρώπου, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Σημείωσε, ωστόσο, πως οι δικηγόροι υπεράσπισης θέτουν προδικαστικά θέματα "με την ελπίδα ότι θα αποφύγουν την ουσία".

Όσον αφορά τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Ευθύμιο Μπουλούτα, η διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει καθώς εκκρεμεί στις 10 Σεπτεμβρίου η ακρόαση του αιτήματος των δικηγόρων τους, οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει την εγκυρότητα επίδοσης των κατηγορητηρίων, ζητώντας αποδεικτικές μαρτυρίες.

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος