Η μάχη των υποκαταστημάτων

Ένα από τα πλέον βασικά βήματα αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου ήταν η μείωση του αριθμού των καταστημάτων της σε όλη την Κύπρο, αφού απορροφώντας τις εργασίες της Λαϊκής Τράπεζας βρέθηκε σε πολλές περιπτώσεις να έχει δύο καταστήματα πλάι-πλάι ή έστω στον ίδιο δρόμο.

Την ίδια ώρα ο υπό διαμόρφωση κυπριακός χάρτης του χρηματοπιστωτικού κλάδου συρρικνώθηκε κυρίως λόγω του κουρέματος από το Eurogroup αλλά και από τη φυγή καταθέσεων, τάση που άρχισε προ διετίας ότν τα προβλήματα της Λαϊκής ήταν πλέον έντονα και εμφανή. Οι φήμες για κούρεμα περί τις αρχές του 2013 «έδιωξαν» ακόμη περισσότερα χρήματα από την Κύπρο, ενώ σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν εκτός τραπεζών κάπου 1 με 1,5 δισ. ευρώ.

Η μάχη για εξασφάλιση καταθέσεων κυρίως από τα κυπριακά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις περνά αφενός μέσα από τα πακέτα που προσφέρουν τράπεζες και Συνεργατισμός και αφετέρου από την παρουσία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών μέσω των υποκαταστημάτων τους σε όλη την Κύπρο.


Τρ. Κύπρου: Στα πλαίσια αναδιάρθρωσης

Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του οργανισμού μετά την απορρρόφηση των εργασιών της Λαϊκής, εντάσσεται το κλείσιμο κατασημάτων από την Τράπεζα Κύπρου. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σήμερα διατηρεί συνολικά 131 καταστήματα παγκύπρια, ενώ στο εν λόγω νούμερο δεν συμπεριλαμβάνονται γραφεία εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και ξένων πελατών. Ένα χρόνο προηγουμένως η τράπεζα αριθμούσε 208 καταστήματα.

Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η παρουσία της τράπεζας στη Λευκωσία, στην οποία λειτουργεί 51 καταστήματα ενώ ο μικρότερος αριθμός υποκαταστημάτων καταγράφεται στην επαρχία Αμμοχώστου όπου υπάρχουν 11 υποκαταστήματα.


Ελληνική: Σταθερή παρουσία

Διατηρώντας 62 υποκαταστήματα σε όλη την Κύπρο η Ελληνική Τράπεζα προστατεύει και μέσω του εν λόγω στατιστικού την εικόνα της συνετής τράπεζας που για χρόνια έκτισε με τις κινήσεις, δίχως μεγάλα ανοίγματα επέκτασης στην εγχώρια αγορά.

Όπως η Τράπεζα Κύπρου έτσι και η Ελληνική διαθέτει τα περισσότερα καταστήματα λιανικής τραπεζικής με ΑΤΜ στη Λευκωσία, όπου φτάνουν τα 21 στο σύνολό τους. Η μικρότερη παρουσία καταγράφεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο, εκεί όπου λειτουργούν οκτώ υποκαταστήματα του οργανισμού.


Συνεργατισμός: Σε κάθε γωνιά της Κύπρου

Μεγάλη δύναμη για το μέλλον του Συνεργατισμού αποτελεί το δίκτυο καταστημάτων το οποίο αποτελείται από 298 υποκαταστήματα σε όλη την Κύπρο. Μάλιστα ο Συνεργατισμός διατηρεί καταστήματα σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, εκεί όπου οι εμπορικές τράπεζες δύσκολα θα λειτουργούσαν κατάστημα διασφαλίζοντας έτσι τον τοπικό χαρακτήρα που έχει και προσβλέποντας παράλληλα στην κατάθεση του απλού κόσμου, ανεξαρτήτως του ύψους της.

Μάλιστα, στον Συνεργατισμό θεωρούν πως η επόμενη μέρα θα τους βρει σε καλύτερη μοίρα αναφορικά με την εξασφάλιση καταθέσεων από τη μεγάλη μάζα του κοινού λόγω της μεγάλης γεωγραφικής κάλυψης με υποκαταστήματα, παρά το ότι αυτά είναι σαφώς μικρότερα σε σύγκριση με αυτά των εμπορικών τραπεζών.

 

Δειτε Επισης

Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων