Συνάντηση Αναστασιάδη - Ντράγκι

Τα  προβλήματα που απασχολούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, κυρίως το αγκάθι των εξυπηρετουμένων δανείων,  περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην ατζέντα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος θα έχει συνάντηση  με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο διάλογος θα περιστραφεί γύρω από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στα θέματα που προτίθεται να θέσει, τονίζοντας ότι όσα λέγονται ή μπορεί να λεχθούν δημοσίως δεν είναι προς όφελος των στόχων που επιδιώκει η Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει και πάλι το αίτημα της Λευκωσίας για μετατροπή μέρους του ELA σε μακροχρόνιο δανεισμό.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το in.gr, στη συνάντηση θα επιχειρηθεί η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο ανδρών, η οποία είχε επιδεινωθεί το 2013, μέσω δημόσιων τοποθετήσεων σχετικά με τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.  Σημειώνεται πως οι κ. Αναστασιάδης και Ντράγκι είχαν δημόσια διαφωνήσει το 2013 στο θέμα των χειρισμών του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη.Ο Πρόεδρος είχε καταγγείλει τον κ. Δημητριάδη για τους όρους εντολής που έδωσε στην εταιρεία Alvarez & Marsal, αποφεύγοντας να ζητήσει έρευνα για τη Λαϊκή Τράπεζα, ωστόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε πλήρως καλύψει τον πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

 Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι τον Δεκέμβριο 2013 είχε θέσει θέμα παρέμβασης της κυπριακής κυβέρνησης στα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κάνοντας τότε λόγο για παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ και της ανεξαρτησίας της Τράπεζας Κύπρου. Είχε δε καλέσει την Κομισιόν να λάβει μέτρα για συμμόρφωση της κυπριακής κυβέρνησης με τη συνθήκη της ΕΕ.

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ – Γιούνκερ.

Οι ηγέτες της Ένωσης θα συζητήσουν επίσης τα ονόματα των υποψηφίων για τις θέσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, στη θέση της Κάθριν Άστον.

Στις 17 Ιουλίου το πρωί, ο Πρόεδρος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)