Θέλουν να ξεφορτωθούν μετοχές της Τρ. Κύπρου

Επιδιώκουν την πώληση της συμμετοχής τους στην Τράπεζα Κύπρου οι κουρεμένοι καταθέτες ώστε να μειώσουν τις ζημιές τους, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, oι μετοχές της τράπεζας διαπραγματεύονται σε χαμηλά διψήφια σεντ του ευρώ, σύμφωνα με την Exito Capital, η οποία έχει μεσολαβήσει για πράξεις μικρού αριθμού αγοραστών και πωλητών σε προσφορές μέχρι και €30 εκ. Ένας αριθμός των συναλλαγών περιλαμβάνει καταθέσεις σε μετρητά, κλειδωμένες σε γραμμάτια, που πωλούνται με μια μικρή έκπτωση στην ονομαστική τους αξία. 

Όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times, κατά την περσινή χρονιά, εκατοντάδες πελάτες της Τράπεζας Κύπρου- συμπεριλαμβανομένων Βρετανών και Ρώσων- έγιναν μέτοχοι της Τράπεζας όταν οι καταθέσεις τους κουρεύτηκαν στα πλαίσια του πακέτου διάσωσης της τράπεζας. Οι καταθέτες είδαν το 47,5% των καταθέσεών τους να μετατρέπονται σε μετοχές. 

Ο Ben Rosenberger και Michele Del Bo της Exito Capital αναφέρουν στους FT ότι οι πωλητές είναι ως επί το πλείστον διεθνείς πελάτες που ήθελαν να εξαγάγουν τα χρήματα τους από το νησί με την πώληση των καταθέσεων και των μετοχών τους σε ταμεία που αγοράζουν προβληματικά στοιχεία ενεργητικού. «Όταν μιλήσαμε με τους πελάτες φάνηκαν εξαιρετικά ανήσυχοι», είπε ο κ. Rosenberger. «Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα, πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι περιορισμοί», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τραπεζίτες και δικηγόρους που επικαλούνται οι FT, ένας αυξανόμενος αριθμός μετόχων και καταθετών της τράπεζας δείχνουν ενδιαφέρον για πώληση της συμμετοχής τους μετά την είδηση ότι η τράπεζα σχεδιάζει την αύξηση κεφαλαίου €1 δισ. Ορισμένοι μέτοχοι φοβούνται ότι με την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας θα μειωθούν τα μερίδια τους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι FT, κυρίως οι ρώσοι μέτοχοι δεν είναι ευχαριστημένοι και κάποιοι ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις. 

Μια πηγή προσκείμενη στην Τράπεζα Κύπρου αποκάλεσε τις συναλλαγές ασήμαντες σε σχέση με τον αριθμό των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία. 

«Η τιμολόγηση της νέας έκδοσης θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην απόφαση των πελατών αν θα μειώσουν τις ζημιές και θα πωλήσουν. Αλλά έχουν επίσης προβλήματα με τους συνεχιζόμενους ελέγχους κεφαλαίων», δήλωσε κύπριος δικηγόρος που εκπροσωπεί κυρίως ρώσους μετόχους. 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου