Χούρικαν: Καλοί καταθέτες έγιναν καλοί μέτοχοι

Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC παραχώρησε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, μιλώντας αφενός για το «κακό όνομα» που έχει ο οργανισμός στο εξωτερικό αλλά και για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ο δημοσιογράφος του δικτύου αρχικά ρώτησε τον κ. Χούρικαν:
Πώς θα απαντούσε σε διεθνείς επενδυτές που θεωρούν πως η Τράπεζα Κύπρου έχει ακόμη πολύ ρώσικο χρήμα και ότι είναι μια ύποπτη τράπεζα;
Θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τα σημερινά δεδομένα και να μιλούμε βάσει στοιχείων. Η αλήθεια είναι πως η Τράπεζα Κύπρου έχει χορηγήσει το 40% των δανείων στη χώρα και από αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε τη συζήτησή μας. Την ίδια ώρα θα πρέπει να πω πως υπήρξαν κάποιες δυστοκίες στο εξωτερικό και πλέον στοχεύουμε σε επαναπατρισμό κεφαλαίων και ρευστότητας.

Παράλληλα, υπάρχουν και οι εργασίες στο εξωτερικό που εξυπηρετούν κεφάλαια στο εξωτερικό και κυρίως από πρώην σοβιετικές χώρες. Αυτές οι εργασίες έχουν μεγάλη αξία και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα όταν μετατρέπεις τους αιμοδότες της ρευστότητάς σου σε μετόχους της τράπεζας.

Άρα έχουμε πάρα πολλούς ξένους μετόχους οι οποίοι τυγχάνει να είναι από πρώην σοβιετικές χώρες. Ήταν σημαντικοί πελάτες και αυτή τη στιγμή είναι σημαντικοί μέτοχοι. Μάλιστα, αυτό που πρέπει κάποιος σήμερα να δει είναι το μοντέλο με το οποίο πλέον δουλεύει ο οργανισμός τόσο για την Κύπρο όσο και για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Συγκυριακά αυτές οι επιχειρήσεις προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Παράλληλα, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου αναφέρθηκε στα επικείμενα stress test τονίζοντας πως ο οργανισμός παραμένει σε δύσκολη κατάσταση λόγω όσων έχουν συμβεί στην Κύπρο. "Είμαστε αρκετά προγραμματισμένοι αναφορικά με τα ρίσκα που υπάρχουν και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να καταστεί η Τρ. Κύπρου δυνατή την ώρα που θα αρθούν και τα περιοριστικά μέτρα για το εξωτερικό αλλά και των υπόλοιπων δυσχερειών υπάρχουν.

Εξάλλου, ο  Τζον Χούρικαν τόνισε: "Πάντως, νομίζω έχουμε φύγει από την επικίνδυνη στροφή. Ο λόγος που αυτή τη στιγμή συζητούμε με επενδυτές είναι για να μην είμαστε απλώς έτοιμοι αλλά να καταστούμε αρκετά δυνατοί απέναντι στα νέα δεδομένα".

Καταληκτικά ο Ιρλανδός CEO αναφέρει: "Θεωρώ πως η τράπεζά μας δεν θα απασχολήσει τα ΜΜΕ αλλά θεωρώ πως άλλοι μπορεί να βρεθούν στο επίκεντρο".

 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας