«Δε συμμορφώνονται οι τράπεζες»

Σε κοινή σύσκεψη που είχαν την Τρίτη 08/07/2014  οι Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών,Κυπριακός  Σύνδεσμος καταναλωτών, Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητα Ζωής, Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και Συνασπισμός Μικρών Επιχειρήσεων Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α)  που εκπροσωπούν  δανειολήπτες και καταναλωτές, η θέση όλων ήταν ότι δεν επήλθε βελτίωση  στην αντιμετώπιση των Τραπεζών και Συνεργατικών απέναντι στους δανειολήπτες τόσο σε σχέση με την συμπεριφορά,  όσο και  σε σχέση  με την ουσία. 

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι οι τράπεζες και ο συνεργατισμός δεν εφαρμόζουν την οδηγία  και τον κώδικα για τις αναδιαρθρώσεις. «Μάλιστα  σε αρκετές περιπτώσεις, τα εν λόγω ιδρύματα δηλώνουν τούτο απροκάλυπτα αδιαφορώντας για τις συνέπειες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.  Διαπιστώθηκε επίσης, όπως αναφέρεται, αδράνεια της Κεντρικής Τράπεζας  να επιβάλει εφαρμογή των δικών της εγκυκλίων και της Οδηγίας  της. «Για όσες αναδιαρθρώσεις  έχουν γίνει σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις,  το εύλογο ερώτημα  που δημιουργείται είναι πόσους και ποιους  δανειολήπτες αφορούν. Επίσης το εύρος και την  βιωσιμότητα των αναδιαρθρώσεων  που έχουν συμφωνηθεί», σημειώνεται. 

Όλες οι πιο πάνω οργανώσεις,  καλούν τις τράπεζες, τα συνεργατικά  και τον σύνδεσμο τραπεζών,   να δώσουν στην δημοσιότητα αληθινά στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των δανειοληπτών  που οδήγησαν σε δικαστικές ή διαιτητικές διαδικασίες, παρόλο που  με βάση την οδηγία και τον κώδικα, ήταν υποχρεωτική για αυτούς η εξέταση λύσεων αναδιάρθρωσης.

Λόγω των πιο πάνω, αποφασίστηκε ομόφωνα η λήψη των πιο κάτω  μέτρων:

1. Καλούνται όλοι οι δανειολήπτες να εξετάσουν προσεκτικά τις δανειακές τους συμβάσεις, καθώς και τις κατά καιρούς   αυξήσεις των επιτοκίων που τους ανακοίνωναν, αλλά και τις διάφορες υπερχρεώσεις,   ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν νόμιμες ή όχι. Στις περιπτώσεις που δεν ήταν νόμιμες οι Δανειολήπτες να διεκδικήσουν αφαίρεση όλων των παράνομων και/ή καταχρηστικών αυξήσεων των  επιτοκίων ή των υπερχρεώσεων προτού προβούν και/ή προχωρήσουν σε οποιοιδήποτε περαιτέρω ενέργεια με την τράπεζα. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε να καταγγείλουν την περίπτωση.

2. Καλούνται επίσης όλοι οι δανειολήπτες να εξετάσουν το είδος των ασφαλειών που τους επέβαλλαν να συνάψουν για εγγύηση των δανείων τους,  ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν οι κατάλληλες για κάθε περίπτωση,  ή αν   ήταν μέσο για να κερδοσκοπούν  οι τράπεζες και οι συνδεδεμένες με αυτές ασφαλιστικές εταιρείες εις βάρος των δανειοληπτών.  Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε ανομίας, να προβαίνουν στις κατάλληλες διαδικασίες,  ούτως ώστε να τους επιστρέφονται τα όσα παράνομα και ανέντιμα εισέπραξαν  οι τράπεζες εις βάρος τους περιλαμβανομένης και της αλλαγής της Ασφαλιστικής Εταιρείας.

Τέλος, σημειώνεται ότι θα συγκληθεί κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη την Τετάρτη, στις 23/07/2014,  για να εκτεθούν και να αναλυθούν οι θέσεις  των δανειοληπτών αλλά και των περαιτέρω μέτρων που πρόκειται να ληφθούν. 

Δειτε Επισης

Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης