BOCY: Πώς θα διαβεί το μονοπάτι;

Μεγάλη Παρασκευή για την Τράπεζα Κύπρου η 4η Ιουλίου αφού υπό την αυστηρή πίεση της Κεντρικής Τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να πάρει αποφάσεις που από τη μία πλευρά θα επηρεάσουν τους υφιστάμενους μετόχους κι από την άλλη πολύ πιθανόν να διασφαλίσουν την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας καθιστώντας την πλήρως εξασφαλισμένη απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους.

Η πίεση της Κεντρικής μπορεί να εξηγηθεί από το επενδυτικό momendum που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από την τράπεζα και η οποία μεταφράζεται σε ενδιαφέρον από 60 και πλέον θεσμικούς επενδυτές στους οποίους έρχονται να προστεθούν και δεκάδες άλλοι που φέρνει η αμερικανική εταιρεία Jefferies σύμφωνα με τον «Πολίτη».

Η επιστολή της Κεντρικής μπορεί να θεωρείται ότι φέρνει την τράπεζα προ τετελεσμένων ωστόσο εντός του Συμβουλίου υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, τόσο σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της 8ης Αυγούστου όσο και σε σχέση με το clawback του 20%.

Η Κεντρική πάντως, προσπαθεί να στείλει το μήνυμα πως το clawback δεν αποκλείει τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων από την πρώτη φάση της ιδιωτικής τοποθέτησης. Τελευταία προσπάθεια να λυθεί το θέμα χωρίς αιματοκύλισμα, θα γίνει το πρωί της Παρασκευής πριν τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας σε συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει με τη διοικητή της Κεντρικής. Η κα. Γιωρκάτζη βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου λογικά θα έχει και ένα τετ-α-τετ με τον Μάριο Ντράγκι ο οποίος πιέζει έντονα για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα πρότυπα των ελληνικών κι άλλων ξένων τραπεζών.

Στην τράπεζα βλέπουν τη νομική πτυχή της επιστολής Γιωρκάτζη, ζητώντας σχετική γνωμάτευση, αν και κατά βάθος γνωρίζουν πως οι δυνατότητες της Κεντρικής είναι απεριόριστες.

«Το Συμβούλιο της τράπεζας θα πρέπει να αναλογιστεί τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από μία αποτυχημένη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίου αλλά και το μελλοντικό όφελος που θα υπάρξει στην αξία της μετοχής από μία επιτυχή αύξηση κεφαλαίου», σημειώνει άτομο προσκείμενo στην Κεντρική Τράπεζα.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που ακόμα εκκρεμεί, και για το οποίο η Κεντρική δεν τοποθετήθηκε, αφορά την τιμή έκδοσης. Αν και μέλη του Συμβουλίου θα επιθυμούσαν αυτή να γίνει στα 40 ακόμα και 50σεντ για να περιοριστεί το dilution, με βάση το ενδιαφέρον που υπάρχει και πρόσφατες πράξεις πώλησης μετοχών που έγιναν, για να είναι ελκυστική η έκδοση θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 25-30σεντ και στην πιο ακραία περίπτωση να φτάσει στα 35 σεντ.

Είναι προφανές ότι η Κεντρική δεν ασπάζεται τις ανησυχίες ότι ο έλεγχος της τράπεζας θα περάσει στα χέρια λίγων αφού στόχος της είναι με την αύξηση κεφαλαίου να μην υπάρχει μεγαλομέτοχος στην τράπεζα αλλά να γίνει διαμοιρασμός σε σοβαρούς θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν μακροχρόνια δημιουργώντας και παράπλευρα οφέλη για την οικονομία.

Μία χρονική παράταση στην αύξηση κεφαλαίου, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι δραματικά ως προς τη δυνατότητα των υφιστάμενων μετόχων να συμμετάσχουν αφού η πρόθεση της τράπεζας να προχωρήσει με αύξηση κεφαλαίου ήταν γνωστή εδώ και μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα μπορούσαν να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις.
Αντίθετα, καθυστέρηση και γενικές αποφάσεις όπως την προηγούμενη του Διοικητικού Συμβουλίου, κρίνεται πως αποδυναμώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο κίνδυνος σε μερικούς μήνες η τράπεζα να περάσει στα χέρια επιθετικών επενδυτών με μοναδικό γνώμονα τους το γρήγορο κέρδος και σε πολύ χαμηλή τιμή.  

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες έχει ήδη αρχίζει να ζημιώνει την τράπεζα με διαρροή εγγράφων και πληροφοριών που φοβίζουν τόσο τους επενδυτές όσο και το κοινό.

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές