Αρχιεπίσκοπος: Φατρίες θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στην Τρ. Κύπρου

Για 2-3 φατρίες, που θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς και για παιγνίδια που παίζονται και για φαγοπότι που δεν έχει σταματήσει, έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, τονίζοντας την ανάγκη να αφεθεί το ΔΣ της Τράπεζας να πάρει υπεύθυνα και υπόλογα τις αποφάσεις του.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον Απόστολο Ανδρέα και ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι έχει αντιληφθεί ότι παίζονται παιγνίδια, όπως δεν έπρεπε να γίνεται, και προαισθάνεται, όπως πρόσθεσε, ότι “το φαγοπότι δεν έχει σταματήσει”.

“Πιστεύω ότι θα μπορούσε το Συμβούλιο να συνέλθει, να δει τι χρειάζεται η Τράπεζα, πόση ανακεφαλαιοποίηση χρειάζεται, 500 εκ, 600, 1 δις, να αποφασίσει το ποσό, να αποφασίσει την τιμή της μετοχής που θα εκδώσει. Για μένα είναι πολύ ύποπτο και το καταδικάζω, να έρθουν τα διάφορα επενδυτικά ταμεία για να βάλουν την τιμή. Εάν βάλουν την τιμή χαμηλή, την Τράπεζα θα την αρπάξουν αντί πινακίου φακής”, είπε και διερωτήθηκε αν είναι αυτό που θέλουμε.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως κάπου πρέπει να σταματήσουν οι “εξυπνάδες” και να “παύσουν οι διάφοροι, γιατί είναι 2-3 φατρίες” που θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στην Τράπεζα. “Αρκετά υπέστη ο κυπριακός λαός, πολλές αδεξιότητες είχαμε κατά καιρούς που οδήγησαν αυτό το λαό στο σημείο κάποιοι να πεινούν. Κάπου νομίζω πρέπει να προσγειωθούν και να δουν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Τράπεζας που ταυτόχρονα είναι και το καλώς νοούμενο συμφέρον και του κυπριακού λαού. Αυτό θέλω ως Εκκλησία να γίνει, να υλοποιηθεί”, είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως είναι απαράδεκτο κάποιοι, κατά τη λαϊκή ρήση, “να τραβούν τα κάρβουνα κοντά τους”, και τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία. “Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, όποιος θέλει ας είναι, οφείλουν να εργάζονται με διαφάνεια, προγραμματισμένα και να έχουν πάντοτε κατά νου την περισυλλογή”, είπε.

Ερωτηθείς αν χρειάζεται αναδιάρθρωση το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, ο Μακαριότατος είπε απάντησε αρνητικά. “Δεν ξέρω κανένα εδώ που δεν έχει μυαλό, όλοι έχουν μυαλό, όλοι είναι μορφωμένοι. Αλλά κάποιοι να μην τροχοδρομούν τα πράγματα και να μην πιέζουν, να αφήσουν ελεύθερο το Συμβούλιο να πάρει υπόλογα και υπεύθυνα τις αποφάσεις του, και να ξέρει και ο λαός γιατί εκείνος πρέπει να κρίνει στο τέλος γιατί εκείνος θα τα πληρώσει. Χάσαμε αρκετές περιουσίες, έμεινε κάτι, ας μην το καταστρέψουμε και αυτό που έμεινε”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν η Τράπεζα οδεύει προς την καταστροφή, απάντησε πως “εάν θα συνεχίσουν οι φατρίες να αγωνίζονται ποια θα επιβληθεί, το κακό θα έρθει”.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι φατρίες αυτές, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να πει περισσότερα. “Νομίζω εκείνοι που είναι καταλαβαίνουν”, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)