ΣΠΙ: Κέρδη €15 εκ. για το α’ τρίμηνο

INBusinessNews  30/06/2014 17:21
ΣΠΙ: Κέρδη €15 εκ. για το α’ τρίμηνο

ΣΠΙ: Κέρδη €15 εκ. για το α’ τρίμηνο

INBusinessNews  30/06/2014 17:21

Επιβράβευση των προσπαθειών του Συνεργατισμού για να ορθοποδήσει αποτελούν τα θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα που παρουσίασε η διοίκηση για το α΄τρίμηνο του 2014. Τα κέρδη μπορεί να είναι μικρά (€15 εκ.) ωστόσο, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων ανήλθε στο 12,1% και  στο 42% ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω προβλέψεων.H Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2014, με τους λογαριασμούς της να παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ενοποιημένη βάση. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Συνεργατισμός παρουσίασε κέρδη ύψους €15 εκ.

 Για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 το κέρδος από εργασίες, πριν τις προβλέψεις για απομείωση στην αξία δανείων και χορηγήσεων, ανήλθε στα €196 εκ. Οι συνολικές προβλέψεις κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013 ανέρχονται σε €2,6 δις αυξάνοντας τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πολύ ψηλό 42%.

Οι νέες προβλέψεις που έχουν σχηματιστεί για το 2013 ανέρχονται σε €1,9 δις σύμφωνα και με τις πρόνοιες του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης. «Οι προβλέψεις αυτές θα έπρεπε να είχαν αναγνωριστεί εδώ και χρόνια αφού συνδέονται με δεδομένα που είχαν προκύψει πολύ πριν το υπό εξέταση οικονομικό έτος», σχολιάζει η ανακοίνωση. Τα συνολικά κεφάλαια, λαμβανομένης υπόψη της ανακεφαλαιοποίησης και μετά την αφαίρεση των προβλέψεων για απομείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, ανέρχονται στα €1,2 δις με τον δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 12,1%. Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης ο Συνεργατισμός εφαρμόζει, και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανή, πρόγραμμα περιστολής δαπανών το οποίο στην 5ετία προβλέπει συνολικές εξοικονομήσεις ύψους €300 εκ.

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα κρίνει ως ιδιαίτερα ικανοποιητικά τα αποτελέσματα αφού πραγματοποιήθηκαν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, ενώ τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2014 αναδεικνύουν τις σημαντικές προοπτικές του Κινήματος. Η διοίκηση υπενθυμίζει ότι το Κίνημα έχει περάσει από μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι συγχωνεύσεις των 93 ΣΠΙ, από τις οποίες προέκυψαν οι 18 νέες οντότητες. Επίσης, έχει διαφοροποιηθεί το εποπτικό πλαίσιο και ο έλεγχος ασκείται πλέον από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενώ θα ακολουθήσει, από τον προσεχή Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας Νικόλας Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι η μέρα αυτή αποτελεί επιχειρησιακά ιστορικό ορόσημο για τον Συνεργατισμό αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος ετοιμάστηκαν ενοποιημένοι λογαριασμοί με βάση τα πολύ αυστηρά πρότυπα της ΕΚΤ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός γυρίζει σελίδα. «Οι λογαριασμοί αυτοί αποτυπώνουν με ξεκάθαρο τρόπο την πρόθεση μας για θωράκιση του ισολογισμού μας αλλά και την ίδια στιγμή αντιμετώπισης του παρελθόντος με τρόπο αποτελεσματικό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο Συνεργατισμός ενθαρρυμένος από τα θετικά αποτελέσματα του 2014 συνεχίζει την δύσκολη και πολυεπίπεδη προσπάθεια». 

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή «και ξέρουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και δύσκολος. Διαβεβαίωσε ότι «έχουμε επίγνωση της ευθύνης που έχουμε αναλάβει και του ρόλου που οφείλει να διαδραματίσει ο Συνεργατισμός προς τα Μέλη και την κοινωνία και θα καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας