BOCY: Το γυαλί θρυμματίστηκε

Εδώ και πολλούς μήνες, μύριζε μπαρούτι πάνω από την Αγία Παρασκευή λόγω των σχέσεων των περισσότερων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου με τον CEO της John Hourican.

Οι διαφωνίες ξεκίνησαν από όχι και τόσο σημαντικά θέματα, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου εντάθηκαν και επικεντρώθηκαν κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με την πώληση περιουσιακών στοιχείων του συγκροτήματος.
Ενδεικτικές οι αποφάσεις του Συμβουλίου να μειώσει στα 10εκ. από 20εκ. το όριο για απευθείας πωλήσεις περιουσιακών στοιχειών από Επιτροπή στην οποία συμμετείχε ο Hourican αλλά και ο Euan Hamilton.

Παράλληλα, διορίστηκαν και δύο μέλη του Συμβουλίου ως παρατηρητές στην Επιτροπή. Στα ίδια πλαίσια και η ακύρωση της διαδικασίας πώλησης του πολιτιστικού κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και ξενοδοχειακής μονάδας στην Ελλάδα.

Ακόμα μεγαλύτερο ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών επήλθε με τις κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Hourican σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης εν αγνοία του ΔΣ. το οποίο στη συνέχεια τις διέψευδε. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με το θέμα», ήταν το περιεχόμενο συχνών ανακοινώσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η αλλαγή των όρων για πώληση των εργασιών της τράπεζας στην Ουκρανία ήρθε να επιδεινώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση στις σχέσεις των δύο πλευρών. Ενδεικτική ήταν και η διαρροή στον Τύπο εγγράφου σχετικά με ενδιαφέρον που υπήρχε το οποίο παραπέμφθηκε σε εξωτερικούς νομικούς συμβούλους, αντί σ’ αυτούς της τράπεζας.

Η παρέμβαση του Προεδρικού πριν μερικές βδομάδες για να πέσουν οι τόνοι λειτούργησε για λίγο, ωστόσο, με τη λήψη της απόφαση την περασμένη βδομάδα σχετικά με την αύξηση του κεφαλαίου αλλά και το διορισμό δύο αναπληρωτών εκτελεστικών διευθυντών φαίνεται να προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ρήξη μεταξύ του Ιρλανδού CEO και της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου. Κεντρική και υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται να πιέζουν (μέχρι και να εκβιάζουν) για τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης σε σχέση με την αύξηση κεφαλαίου αλλά και τον χρονικό ορίζοντα που έχει τεθεί. Το θέμα έλαβε και πολιτική πτυχή με παρεμβάσεις από πλευράς ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ενώ σε σχετική τοποθέτηση προέβη και ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος ανησυχεί για έλεγχο της τράπεζας από επιθετικά επενδυτικά Ταμεία.

Η Κεντρική πάντως, φαίνεται να ταυτίζεται με τη θέση της κυβέρνησης για αύξηση κεφαλαίου το συντομότερο δυνατό, την ίδια ώρα που οι κουρεμένοι μέτοχοι ψάχνουν χρόνο και χρήμα ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος. Η τιμή της έκδοσης όπως έγραψε αρκετές φορές το InBusinessNews θα αποτελέσει ακόμα ένα σημείο τριβής και μετά την παρέμβαση της Κεντρικής είναι αβέβαιο που θα καταλήξει.

Πάντως, η σχέση διευθυντικής και διοικητικής πυραμίδας στην τράπεζα είναι κάτι περισσότερο από τεταμένη και αναμένονται δραστικές εξελίξεις προτού αλλάξουν τα δεδομένα με την είσοδο νέων μετόχων στο ΔΣ.  

Στο τέλος της μέρας, τη ζημιά τη δέχεται η ίδια η τράπεζα αφού αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η όποια εμπιστοσύνη μπορεί να είχε απομείνει.

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους