Αλλάζουν τα δεδομένα για τον ΕLA

Κινήσεις ώστε να χαλαρώσει ο βραχνάς της Τράπεζας Κύπρου που ακούει στο όνομα ELA γίνονται τις τελευταίες μέρες.
Σημαντικό βήμα που επιβεβαίωσε και η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αφορά την αποπληρωμή σημαντικού μέρους του ομολόγου στήριξης της Λαϊκής μέσω της τελευταίας έκδοσης του ομολόγου των €750 εκατ., μαζί με άλλα 200 εκατ., «ένα σύνολο σχεδόν €1 δισ., €950 εκατ. για να ακριβολογούμε…».

Διαβάστε επίσης: BOCY: «Κρατική στήριξη» 950εκ.

Ως συνέπεια, πρόσθεσε η διοικητής, θα υπάρξει εξοικονόμηση ELA κατά περίπου €400εκ. Η συγκεκριμένη κίνηση, όχι μόνο αποφορτίζει τον ELA που κρατά η τράπεζα, αλλά μειώνει την έκθεση της σε κυπριακά ομόλογα που στο τέλος του 2013 ήταν 2589εκ. ευρώ σε σύγκριση με 764εκ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2012 λόγω ακριβώς του ομολόγου της Λαϊκής.  Μείωση της έκθεσης σε κυπριακό δημόσιο χρέος θα καταστήσει την τράπεζα πιο ελκυστική και για τους επενδυτές.

Το ομόλογο της Λαϊκής λήγει της 1 Ιουλίου 2014 και υπάρχει μονομερής επιλογή ανανέωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τον Ιούλιο του 2017.

Τον Μάιο του 2014 ο ELA ήταν στα 9.2δις ευρώ ενώ η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πως ο συνολικός της δανεισμός από το ευρωσύστημα ανήλθε σε 10.6δις ευρώ. Από τον Απρίλη του 2013, η Τράπεζα Κύπρου μείωσε κατά 2.2δις ευρώ την εξάρτηση της από τον ΕLA κυρίως επειδή από τον Σεπτέμβρη του 2013 έγινε αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο μέρος από την ΕΚΤ.

Αν και η Χρ. Γιωρκάτζη, εξέφρασε αισιοδοξία πως, «σύντομα ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει μια σημαντική μείωση ELA», εντούτοις ξεκαθάρισε πως η  «ΚΤΚ, η οποία δίδει ELA στην Τράπεζα Κύπρου, δεν έχει πολλά μέσα για να τη βοηθήσει την τράπεζα, πέραν από την προτροπή που γίνεται και προς το Υπουργείο Οικονομικών για να αποπληρώσει τα χρεόγραφα που κρατά η Τράπεζα Κύπρου και μέσω των εισπράξεων που θα έχει η Τράπεζα Κύπρου για να αποπληρώσει τον ELA».

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έρχονται να μειώσουν και το κόστος του ELA που το 2013 ανήλθε σε 224εκ. ευρώ. «Ναι θα μειωθεί το κόστος του ΕLA διότι ένα μέρος του κόστους αφορά το minimum lending facility που επειδή έχει μειωθεί, κατά το ίδιο ποσοστό, δηλαδή κατά 35 μονάδες βάσης, θα μειωθεί και το κόστος του ELA», ανέφερε την Τετάρτη η Χρ. Γιωρκάτζη.

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές