Όχι στην τρόικα ο έλεγχος του 18%

Την αντίθεσή του για ακόμη μια φορά ως προς την ενδεχόμενη διαχείριση του 18% της Λαϊκής  από την EBRD εξέφρασε ο Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ). Σημειώνουν ότι δημιουργείται σύγκρουση συμφερόντων με τη συμμετοχή του Μααρτέν Φερβέυ τόσο στην αποστολή της Τρόικας στην Κύπρο όσο και στην ΕBRD, εκφράζοντας φόβους ότι ο κ. Μααρτέν θα έχει άμεση πρόσβαση στον έλεγχο της τράπεζας Κύπρου. «Κατά την τελευταία αποστολή της, η Τρόικα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Κύπρου οργανώνοντας συναντήσεις για το θέμα αυτό εκπέμποντας μια διάθεση ειδικής εμπλοκής στα ζητήματα της Τράπεζας Κύπρου», ανέφερε ο επικεφαλής των επαρχιακών επιτροπών Θεόδωρος Κυπριανίδης.
 

Ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνης Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε ενάντια στην EBRD. Το πρόβλημα που έχουμε, είναι ότι ζητούμε τη διαχείριση των δικών μας περιουσιακών στοιχείων. Παραδώσαμε τεκμηριωμένα έγγραφα ότι δεν είναι και τόσο ανεξάρτητη η EBRD. Οι μόνοι ανεξάρτητοι είναι οι ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων. Ποιος ιδιοκτήτης δέχεται να του πάρουν το σπίτι, να διορίσουν ανεξάρτητο οίκο, ώστε να τους φέρουν πίσω τις εισπράξεις;».

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανίδης αναρωτήθηκε τι έγινε με τις αξιολογήσεις των προ επιλεγμένων συμβούλων. «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η Αρχή Εξυγίανσης κατά την προεπιλογή έκανε τόσο μεγάλο λάθος που κανένας από αυτούς δεν πληρούσε τα προσόντα για να διοριστεί και αναγκάστηκαν να καλέσουν εκτάκτως την EBRD να υποβάλει προσφορά». Μάλιστα, ο κ. Κυπριανίδης καλεί τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να απαντήσει ξεκάθαρα στις καταγγελίες περί σύγκορυσης συμφερόντων, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού ως αλαζονικές. Ο ΣΥΚΑΛΑ θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς απάντηση, ζητώντας να μάθουν «γιατί ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να υποβαθμίσει τη διαχείριση του 18% ενώ τον διαψεύδουν οι όροι εντολής που έδωσε η Διαχειρίστρια αλλά και οι ίδιες οι προτεραιότητες της EBRD».

Τέλος, ο ΣΥΚΑΛΑ ανακοίνωσε τη σύσταση επαρχιακών επιτροπών στη Λευκωσία, Λεμεσό, Ελεύθερη Αμμόχωστο, Πάφο, Λάρνακα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ενώ σημείωσε ότι ο σύνδεσμος θα ανοίξει και για άλλα επηρεαζόμενα μέλη, όπως είναι οι κληρονόμοι.

 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς