Καταθέσεις 27δις ευρώ μπαίνουν στο στόχαστρο

Η άρση των περιορισμών και ειδικότερα το άνοιγμα νέων λογαριασμών αναμένεται να αποτελέσει ένα μεγάλο crash test για Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμό. Οι τραυματισμένοι από το κούρεμα των καταθέσεων (Τράπεζα Κύπρου) αλλά και τις φήμες περί κουρέματος (Συνεργατισμός) οργανισμοί καλούνται να διαφυλάξουν τις καταθέσεις τους από επίδοξους μνηστήρες όπως για παράδειγμα οι ελληνικές τράπεζες αλλά ενδεχομένως και η Ελληνική, η οποία υπό την πίεση των νέων μετόχων είναι πολύ πιθανόν να επιδιώξει περαιτέρω βελτίωση του δείκτη δάνεια προς καταθέσεις ο οποίος στο τέλος του τρίτου τριμήνου βρισκόταν στο πολύ υγιές 65%. Άλλωστε, στο τέλος της μέρας στόχος είναι να αρχίσει η τράπεζα να δανείζει εκ νέου.

Η Τράπεζα Κύπρου, καλείται να σταματήσει την εκροή καταθέσεων που παρατηρείται μετά το Eurogroup και η οποία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα λόγω της άρσης των εσωτερικών περιορισμών.

Ήδη η τράπεζα προσεγγίζει μεγάλους πελάτες της με σημαντικές καταθέσεις με επιθετική διάθεση προσφέροντας τους πακέτα προϊόντων (π.χ.ασφαλιστικά) ώστε να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους στο ίδρυμα.  Το πρώτο τρίμηνο του 2014, η τράπεζα έχασε το 6% των καταθέσεών της που αντιστοιχεί σε 900εκ. μειώνοντας το σύνολο στα 14δις ευρώ. Παρά τη μερική απομόχλευση δανείων, ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις παραμένει στα πολύ ψηλά επίπεδα του 148%. Από την άλλη, η τράπεζα σημειώνει πως πολλοί πελάτες επιλέγουν να μετατρέψουν καταθέσεις που αποδεσμεύτηκαν σε εξαμηνιαίες και εννιαμηνιαίες αντί τριμηνιαίες κάτι που κρίνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την τράπεζα.

Ο Συνεργατισμός παλεύει ακόμα να ξεφύγει από τις διάφορες φήμες περί κουρέματος, δημιουργίας κακής τράπεζας, κακών διορισμών και ούτω καθ’ εξής που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα του. Σε πρόσφατες συναντήσεις της διοίκησης της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας με τους υπαλλήλους των Συνεργατικών σε όλη την Κύπρο, διαφάνηκε πως και οι ίδιοι οι υπάλληλοι έχουν επηρεαστεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί εδώ κι ένα χρόνο.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Συνεργατικής Νικόλας Χατζηγιάννης μίλησε στη κάμερα του InBusinessNews για στοχοποίηση του Συνεργατισμού ώστε να περάσουν κάποια λανθασμένα μηνύματα. Οι καταθέσεις του Συνεργατισμού υπολογίζονται στα 13δις ευρώ περίπου. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Συνεργατισμού υπολογίζεται κοντά στο 100%.  Πάντως, στον Συνεργατισμό η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100χιλ. ευρώ δεν είναι κεντρικοποιημένη αλλά κάθε Συνεργατικό λειτουργεί αυτόνομα σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα κάτι που κάνει την κατάσταση πιο ελεγχόμενη.

Σύμμαχο στη συγκεκριμένη προσπάθεια, τα δύο ιδρύματα έχουν σχετική οδηγία της Κεντρικής που τέθηκε σε ισχύ πριν ένα χρόνο περίπου σύμφωνα με την οποία αν το προσφερόμενο από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιτόκιο για κατάθεση υπερβαίνει το euribor συν 300 μονάδες βάσης, τότε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να διατηρεί επιπρόσθετα ειδικά ίδια κεφάλαια.

Στην αγορά ήδη άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους διαφημίσεις για καταθετικά προϊόντα οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, προϊόντα που επιτρέπουν το αναλήψεις από το αρχικό κεφάλαιο χωρίς οποιοδήποτε κόστος.

 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας