Καλογήρου: Παίρνουμε θετικά μηνύματα από ξένους

Μηνύματα αξιοπιστίας για το χρηματοοικονομικό κλάδο στέλλονται στους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, με την εφαρμογή του νέου πλαισίου πιστοποίησης προσώπων που απασχολούνται ή ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν σε εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), σε πιστωτικά ιδρύματα και σε εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της παρουσίασης, για πρώτη φόρα, του νέου πλαισίου πιστοποίησης προσώπων, η κ. Καλογήρου είπε ότι με τις αλλαγές που επιφέρει το νέο πλαίσιο “στέλλονται μηνύματα αξιοπιστίας για τον κλάδο στους ξένους επενδυτές”, γιατί τα άτομα που θα συμβουλεύουν, θα διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια και θα διενεργούν συναλλαγές εκ μέρους επενδυτών, θα έχουν πλέον συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση.

 

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, για πρώτη φορά οι εξετάσεις θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες και στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Αγγλίας. Θα μπορεί ο καθένας να κάνει εγγραφή στις εξετάσεις μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να συμμετέχει σε αυτές και να γνωρίζει την ίδια ώρα κατά πόσον έχει περάσει τις εξετάσεις, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ενδιαφέρονται να παρακαθίσουν στις εξετάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να εργοδοτηθούν στον χρηματοοικονομικό κλάδο πέρα των 1.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ξένοι που έχουν έρθει στην Κύπρο μέσω των ΚΕΠΕΥ.

“Οι εξετάσεις, οι οποίες θα γίνονται και στα ελληνικά και στα αγγλικά, έχουν απλοποιηθεί, είναι πολλαπλής επιλογής (multiple choice) και εύκολες και θα βοηθήσουν πάρα πολύ τους ενδιαφερομένους”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο είδη εξετάσεων, η βασική και η αναβαθμισμένη.

Το κόστος για συμμετοχή στη βασική εξέταση ανέρχεται στα 200 ευρώ και στην αναβαθμισμένη 300 ευρώ, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προσθέτοντας ότι εξετάσεις θα διενεργούνται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ υπάρχει δυνατότητα για εξετάσεις επί καθημερινής βάσης, ανάλογα και με τον αριθμό των ενδιαφερόμενων.

Ανέφερε επίσης ότι όσοι περάσουν τις εξετάσεις θα καταχωρούνται στο ειδικό μητρώο που διατηρεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι είναι πιστοποιημένος, εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος από την Κεφαλαιαγορά έτσι ώστε “να γνωρίζουν όλοι ποια είναι τα πρόσωπα που δύναται να δίνουν αυτές τις επενδυτικές υπηρεσίες”.

“Το μητρώο δεν είναι πλέον στατικό, όπως ήταν στο παρελθόν όπου “μπορούσες να περάσεις τις εξετάσεις και να παραμένεις για πάντα καταχωρημένος στο μητρώο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς”, επισήμανε.

Σημείωσε ότι μετά που θα περάσει κάποιος τις εξετάσεις θα πρέπει με την πάροδο ενός έτους να ανανεώσει την εγγραφή του στο μητρώο της Επιτροπής, αφού αποδείξει ότι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με τον κλάδο.
“Για να παραμείνει κάποιος στο μητρώο, ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος, θα πρέπει να τυγχάνει συνεχούς εκπαίδευσης”, εξήγησε και σημείωσε ότι χρειάζεται 5 ώρες εκπαίδευση για τη βασική εξέταση και 10 ώρες για την αναβαθμισμένη, ανά έτος.

“Αυτοί που ενδιαφέρονται για τον κλάδο, έστω και αν έχουν περάσει τις εξετάσεις, θα πρέπει να ενημερώνονται ανά έτος με ορισμένες ώρες εκπαίδευσης, για να παραμείνουν στο μητρώο της Επιτροπής”, εξήγησε.
Σημείωσε ότι η Επιτροπή τα τελευταία δύο χρόνια έδινε εξαιρέσεις από τις εξετάσεις.

Τέλος, η κ. Καλογήρου είπε ότι οι εξετάσεις ισχύουν μόνο για την Κύπρο και ότι για να μπορεί κάποιος να εργοδοτηθεί σε εταιρείες στην Κύπρο θα πρέπει να παρακαθίσει στις εξετάσεις αυτές οι οποίες αφορούν την κυπριακή κεφαλαιαγορά και να γνωρίζει τα δεδομένα της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας