Hourican: Πρόβλημα τα παραθυράκια του νόμου για NPLs

Προαγγελία για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2014 για την Τράπεζα Κύπρου έκανε ο CEO της εταιρείας John Patrick Hourican σημειώνοντας πως το μέλλον είναι θετικό. «Αν η τράπεζα δεν ήταν δρώσα οικονομική μονάδα (going concern) το πρώτο πράγμα που θα κάναμε ήταν να σας το πούμε», ανέφερε μιλώντας σε συνέδριο για το μέλλον του Asset Management σε Κύπρο και Ελλάδα.

Χρειάζεται, πρόσθεσε, να υπάρξει εκ νέου εμπιστοσύνη σε ολόκληρο το σύστημα και αναφέρθηκε σε σειρά κινήσεων που έκανε η τράπεζα που στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, ο επαναπατρισμός κεφαλαίων και η μερική αποδέσμευση καταθέσεων. Στα αποτελέσματα τριμήνου, σημείωσε, θα υπάρξουν ενδείξεις ότι γίνονται τα ορθά βήματα. Υπενθύμισε παράλληλα, πως η Τράπεζα Κύπρου είναι μία οντότητα που αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες δύο τραπεζών.

Στόχος είναι η επικέντρωση στις εργασίες που γίνονται από Κύπρο αλλά και να γίνουμε καλύτεροι ιδιοκτήτες στο εξωτερικό ή να βρούμε καλύτερους ιδιοκτήτες στο εξωτερικό, συμπλήρωσε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι διεθνείς εργασίες που προσφέρει το συγκρότημα μέσω της Κύπρου.

Για το μεγάλο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε πως το πρόβλημα είναι κυρίως με αυτούς τους δανειζόμενους οι οποίοι γνωρίζουν τον τρόπο που εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία και εκμεταλλεύονται τα κενά κερδίζοντας έτσι χρόνο, κάτι όμως που ζημιώνει την οικονομία γενικότερα. Παράλληλα, θέλοντας να δώσει μία ένδειξη των προσπαθειών που γίνονται για απομόχλευση αναφέρθηκε στην πρόσφατη πώληση δανείου 165εκ. στη Σερβία από την οποία προέκυψε θετική επίδραση 0.2% στον δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων.

«Στο τμήμα που χειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εργάζονται σήμερα 475 ενώ όταν ανέλαβα εργάζονταν μόλις 100», συμπλήρωσε.

Για το θέμα των μετοχών και πότε θα τεθούν προς επαναδιαπραγμάτευση, σημείωσε πως στο παρόν στάδιο δεν κρίνουν πως είναι ο σωστός χρόνος αλλά είναι κάτι που θα γίνει σύντομα.
Τέλος, κάλεσε τον κόσμο, να βλέπει την πρόοδο που γίνεται ανά τρίμηνο και να δείξει λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη.

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές