Τράπεζες: 260εκ. ετησίως το κόστος της Ενιαίας Εποπτείας

Δημόσιο διάλογο για τo κόστος που θα πληρώνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να εποπτεύονται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
●    Οι δαπάνες για την εποπτεία των τραπεζών το 2015 εκτιμάται ότι θα κυμανθούν περίπου στα €260 εκατ.
●    Οι περισσότερες τράπεζες που θα εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ θα πληρώνουν μεταξύ €0.7 εκατ. και €2 εκατ. ετησίως.
●    Οι μεγαλύτερες τράπεζες θα πληρώνουν περίπου €15 εκατ., ενώ οι μικρότερες περίπου €2.000.

Η ΕΚΤ δημοσίευσε το προσχέδιο Κανονισμού προς δημόσια διαβούλευση σε σχέση  με τα εποπτικά τέλη. Η ΕΚΤ θα αναλάβει ως επόπτης των τραπεζών της ζώνης του ευρώ τον Νοέμβριο του 2014, ως μέρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ). Ο ΕΕΜ θα εποπτεύει άμεσα έως και 130 ιδρύματα και θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες εθνικές Αρχές ως προς τον έλεγχο τον μικρότερων τραπεζών.

Ο ΕΕΜ θα συμβάλλει στην ασφάλεια και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα, μέσω μιας ανεξάρτητης, ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής εποπτείας για όλη τη ζώνη του ευρώ και άλλων συμμετεχόντων κρατών μελών. Στόχος του είναι να ενισχύσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την εναρμόνιση των εποπτικών πρακτικών προς όφελος των τραπεζών που βρίσκονται υπό την εποπτεία του.

Το προσχέδιο του Κανονισμού καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ΕΚΤ θα εισπράττει το ετήσιο εποπτικό τέλος για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται σε σχέση με το νέο της ρόλο, από τον Νοέμβριο του 2014 και μετά.

Καθορίζει τη μεθοδολογία για:
(1)    τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού του ετήσιου εποπτικού τέλους,
(2)    τον υπολογισμό του ποσού που θα πρέπει να καταβάλλεται από κάθε εποπτευόμενη τράπεζα,
(3)    την είσπραξη του ετήσιου εποπτικού τέλους.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ που διέπει τον ΕΕΜ (Κανονισμός ΕΕΜ), η ΕΚΤ υποχρεούται να εισπράττει ένα ετήσιο εποπτικό τέλος για την άμεση και έμμεση εποπτεία των τραπεζών, προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες της, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε περίπου €260 εκατ. για το 2015.
Ενώ ο ακριβής αριθμός μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο το 2015, μια προκαταρκτική ανάλυση έδειξε ότι για το 2015 το ετήσιο τέλος για μια άμεσα εποπτευόμενη τράπεζα μπορεί να κυμαίνεται από €150.000 έως €15 εκατ., με τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα να πληρώνουν μεταξύ €0.7 εκατ. και €2 εκατ. Ομοίως, το 75% των μικρότερων, έμμεσα υποπτευόμενων τραπεζών μπορεί να πληρώνει μεταξύ €2.000 και €7.000 ανά έτος, ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες σε αυτή την κατηγορία μπορεί να επιβαρυνθούν με ένα ποσό περίπου €200.000.
Η διαβούλευση ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει για ένα χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων, μέχρι τις 11 Ιουλίου 2014.
Τα έγγραφα της διαβούλευσης, που περιλαμβάνουν το προσχέδιο Κανονισμού της ΕΚΤ για τα εποπτικά τέλη, την αιτιολογική έκθεση, καθώς και ένα σημείωμα με ερωτήσεις-απαντήσεις, δημοσιεύονται στην ενότητα «Τραπεζική Εποπτεία» στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση σχετικά με τα έγγραφα της διαβούλευσης στις 24 Ιουνίου 2014, στα γραφεία της στη Φραγκφούρτη. Η αναμετάδοση της ακρόασης θα γίνεται από την ιστοσελίδα της ΕΚΤ. Πληροφορίες σχετικά με τη δημόσια ακρόαση και για το πώς μπορείτε να υποβάλετε σχόλια για τα έγγραφα της διαβούλευσης μπορούν, επίσης, να βρεθούν στην ενότητα «Τραπεζική Εποπτεία» της εν λόγω ιστοσελίδας.
Μετά τη δημόσια διαβούλευση, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τις σχόλια που υποβλήθηκαν μαζί με την αξιολόγηση, καθώς και τις απαντήσεις που δόθηκαν. Ο Κανονισμός της ΕΚΤ σχετικά με τα εποπτικά τέλη θα τεθεί σε ισχύ πριν την ανάληψη των εποπτικών καθηκόντων της ΕΚΤ στις 4 Νοεμβρίου του 2014.

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)