Ελληνική: Έρχονται σημαντικές αλλαγές

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται το επόμενο διάστημα στην διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας οι οποίες δεν είναι άσχετες με τις κινήσεις που γίνονται για αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας ενόψει stress tests. Άλλωστε, πρόσφατη οδηγία που εξαιρεί τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου από τον υπολογισμό των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της τράπεζας αφήνει ένα κενό 168εκ. ευρώ για σκοπούς των τεστ αντοχής.

Σε παρουσίαση που έγινε στις 31 Μαρτίου σε σχέση με τα τελικά αποτελέσματα της τράπεζας, ο δείκτης Core Tier 1 της τράπεζας μετά την μετατροπή 86εκ. ΜΑΚ1 σε μετοχές ανερχόταν σε 9.2% ενώ υπήρχαν διαθέσιμα ΜΑΚ1 40εκ. ευρώ και ΜΑΚ2 128εκ. ευρώ.

 

 

Στις 28 Απριλίου, η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει στις 9 Μαΐου για να εξετάσει θέματα τα οποία επηρεάζουν τη δομή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Μετά από δύο συνεδρίες για το θέμα, η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος στις 11 Ιουνίου.

Από την μετατροπή των ΜΑΚ1 αξίας 86εκ. ευρώ, η μετοχική δομή της τράπεζας τροποποιήθηκε. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Third Point και Wargaming μειώθηκε από 29.75% σε 22.55%, της Δήμητρα Επενδυτική από 14.89% σε 11.64% ενώ η Ιερά Αρχιεπισκοπή έγινε και πάλι μεγαλομέτοχος με ποσοστό 7.15%.

Στις 28 του μήνα θα λάβει χώρα η ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας όπου και αναμένεται να προκύψουν σημαντικές αλλαγές οι οποίες δεν είναι άσχετες με τις κινήσεις που σχεδιάζονται για αύξηση κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, Third Point και Wargaming θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο διοικητικό συμβούλιο, διορίζοντας πέντε μέλη έκαστη. Ήδη, ανακοινώθηκε πως Κυριάκος Κούσιος και Άδωνις Γιάγκου (που εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα της Third Point) δεν προσφέρονται για επανεκλογή. 

Ανάμεσα στα άτομα που θα πάρουν το χρίσμα του Συμβούλου, εικάζεται πως θα είναι και ο David Bonanno ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Third Point σε Ελλάδα και Κύπρο. Άλλωστε, ο κ. Bonanno (o Mάρκος Γεωργιάδης στην απουσία του) θα ασκήσει τα 800εκ. δικαιώματα ψήφου του Third Point. Απ’ εκεί και πέρα, το κυπριακό στοιχείο αναμένεται να είναι έντονο στη νέα δομή του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Σύμφωνα με την τράπεζα, δεν προσφέρονται για επανεκλογή ούτε οι κύριοι Κυριάκος Γεωργίου και Γεώργιος Παύλου.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αλλαγή στην προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας αφού με βάση σχετική οδηγία, ο Ανδρέας Παναγιώτου μετά από εννέα χρόνια στη συγκεκριμένη θέση (εκλέγηκε πρόεδρος την 1η Ιουνίου 2005), χάνει την ανεξαρτησία και άρα δεν μπορεί να διατηρήσει τη θέση αφού ο πρόεδρος του συμβουλίου πρέπει να είναι ανεξάρτητος. Ένα από τα ονόματα που ακούγονται έντονα για την προεδρία της τράπεζας, είναι αυτό της νυν Επιτρόπου Μεταρρύθμισης Ιρένας Γεωργιάδου. 

Σκέψεις γίνονται και για διορισμό αναπληρωτή CEO στην τράπεζα με διάφορα ονόματα να έχουν ακουστεί, ωστόσο δεν έχει παρθεί συγκεκριμένη απόφαση στο παρόν στάδιο.

Πάντως, η 40η Τακτική Γενική Συνέλευση της τράπεζας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)