ΣΠΙ: Πιάνει δουλειά η διεύθυνση NPLs

Eντός του Σαββατοκύριακου θα υπάρξουν ανακοινώσεις στον Τύπου για την έναρξη λειτουργίας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων στον Συνεργατισμό, εξήγγειλε ο πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης.
Πρόσθεσε δε, ότι ήδη άρχισε η αποστολή επιστολών στους δανειολήπτες του Συνεργατισμού με την οποία ενημερώνονται για τη λειτουργία της Διεύθυνσης και ότι θα γίνει στις αρχές Ιουνίου συνέντευξη Τύπου από την επικεφαλής της Διεύθυνσης για παρουσίαση των λεπτομερειών και του πλαισίου λειτουργίας της.

Τόσο ο Ν. Χατζηγιάννης, όσο και ο γενικός διευθυντής της ΣΚΤ, Μάριος Κληρίσης, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι πολλά από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια του Συνεργατισμού μπορούν να εξυπηρετηθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ για τον Απρίλιο τα ΜΕΔ στο Συνεργατισμό έφθασαν €6,36 δις ή στο 47,7% του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι πολλά από τα δάνεια του Συνεργατισμού θεωρούνται ως ΜΕΔ, λόγω της μέχρι τώρα ιδιάζουσας λειτουργίας των ΣΠΙ.

Αναγνώρισε ότι ο Συνεργατισμός δεν απέστελλε επιστολές τους δανειολήπτες που παρουσίασαν καθυστερήσεις. «Άρα πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί που μπορούν να εξυπηρετήσουν (τα δάνειά τους) και απλώς εμείς δεν τους είπαμε ποτέ ελάτε (να βρούμε μια ρύθμιση)», συμπλήρωσε. Επί του ιδίου θέματος, ο Πρόεδρος της ΣΚΤ επεσήμανε στον Συνεργατισμό υπήρχαν «κάποια δομικά προβλήματα», αφού υπήρχε η πολιτική κάποιες δόσεις σε συγκεκριμένες περιόδους να μην πληρώνονται, κάτι που επισώρευσε καθυστερημένες δόσεις, με αποτέλεσμα κάποια δάνεια με την αλλαγή του οδηγίας της ΚΤΚ να κατηγοριοποιηθούν ως ΜΕΔ.

Υπάρχουν αυτοί που στρατηγικά δεν πληρώνουν και μετά υπάρχουν οι υπόλοιπες περιπτώσεις για τις οποίες μπορούν να γίνουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, κατέληξε.

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)