Στην προεδρία του συμβουλίου των διοικητών της EBRD ο Χάρης Γεωργιάδης

Η Γενική Συνέλευση της ΕΒRD εξέλεξε τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη, ως Πρόεδρο του Συμβουλίου των Διοικητών της Τράπεζας για την περίοδο 2014-2015. Η, ιδιαίτερα, τιμητική εκλογή (όπως ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών τη χαρακτήρισε), έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της EBRD να ξεκινήσει λειτουργία γραφείου στην Κύπρο.

Η EBRD ιδρύθηκε το 1991 για να βοηθήσει τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών-μελών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στο να μετατρέψουν τις μέχρι τότε κεντρικά κατευθυνόμενες οικονομίες τους σε οικονομίες της αγοράς και να ενθαρρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα δημοκρατικά συστήματα δυτικού τύπου βασισμένα στον πολυκομματισμό και την πολυφωνία. Χρηματοδοτεί κυρίως τον ιδιωτικό τομέα όπου οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφτούν από την αγορά και όπου υπάρχουν ψηλότεροι κίνδυνοι τους οποίους αναλαμβάνει η EBRD λόγω της αποστολής της.

 

 

Η EBRD έχει 66 μέλη (64 χώρες συν την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).  Πέραν του 57% του κεφαλαίου της Τράπεζας το κατέχουν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. (επιπρόσθετα από 3,04% κατέχουν η ΕΕ και η ΕΤΕπ). Η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά είναι οι ΗΠΑ (10,15%).  Από τις χώρες-μέλη οι 34 είναι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στις οποίες δραστηριοποιείται η Τράπεζα (countries of operation). Το 2006 προστέθηκε και η Μογγολία ως χώρα δραστηριότητας (country of operation).  Το Νοέμβριο του 2008 έγινε χώρα δραστηριότητας και η Τουρκία και το 2012 οι Αίγυπτος, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία.  Πρόσφατα και ο Λίβανος με επιστολή του Υπουργού Οικονομικών έχει ζητήσει να γίνει χώρα δραστηριότητας.
 
Η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος και  συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της EBRD με ποσοστό ύψους 0,1%, δηλ. 30 εκατομμύρια Eυρώ, από τα οποία τα 5,250 εκ. Ευρώ έχουν καταβληθεί.

Οι εξουσίες της EBRD συγκεντρώνονται στο Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Governors) όπου η κάθε χώρα-μέλος διορίζει έναν Διοικητή (Governor) και έναν αναπληρωτή Διοικητή (Alternate Governor), προερχόμενους συνήθως από τα Υπουργεία Οικονομικών και σε μικρότερο βαθμό, από κρατικούς τραπεζικούς οργανισμούς. Η Κύπρος διορίζει στις θέσεις αυτές τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών ως Διοικητή και τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών ως Αναπληρωτή Διοικητή.  Κατά τη διάρκεια του έτους το Διοικητικό Συμβούλιο εκχωρεί εξουσίες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο (Executive Council) που αποτελείται από 23 μέλη (Executive Directors), τα οποία εκλέγονται από τους διοικητές για θητεία τριών χρόνων και διαμένουν στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της θητείας τους (resident board).

Η EBRD μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει έργα στην Κύπρο.
 
Μετά από επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της EBRD Sir Suma Chakrabarti στην Κύπρο στις 16 Δεκεμβρίου, 2013 και συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών, άρχισαν στην ουσία οι διαδικασίες για αλλαγή status της Κύπρου σε χώρα δραστηριότητας, ώστε η συγκεκριμένη Τράπεζα να αρχίσει δραστηριότητες στην Κύπρο. Στις 6 Φεβρουαρίου, 2014 με επιστολή του Υπουργού Οικονομικών υποβλήθηκε επίσημη αίτηση της Κύπρου για να γίνει λήπτρια χώρα της EBRD. Tο Εκτελεστικό Συμβούλιο στις 8 Απριλίου, 2014 παρέπεμψε στο Διοικητικό Συμβούλιο την τελική απόφαση στα πλαίσια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της EBRD που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία στις 14 και 15 Μαΐου, 2014. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την έναρξη δραστηριοτήτων της EBRD στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»