Κουρεμένοι Λαϊκής: Δεν θέλουν EBRD

INBusinessNews  14/05/2014 16:33
Κουρεμένοι Λαϊκής: Δεν θέλουν EBRD

Κουρεμένοι Λαϊκής: Δεν θέλουν EBRD

INBusinessNews  14/05/2014 16:33

Λανθασμένη θεωρεί την όποια προσπάθεια εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στη διαχείριση ή και πώληση του 18% που κατέχουν οι πιστωτές της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου, ο Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ), ο οποίος τονίζει ότι “θα είμαστε απέναντι σε κάθε αχρείαστη, ζημιογόνα και δαπανηρή ενέργεια της Αρχής Εξυγίανσης”.

Ο Σύνδεσμος, με ανακοίνωση, καταγγέλλει ότι τα μέλη του παρακολουθούν σαν απλοί θεατές και χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή, τις αποφάσεις της Αρχής Εξυγίανσης σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τους ανήκουν και εκφράζει διαφωνία με την ανάθεση των δικαιωμάτων ψήφου προς οποιοδήποτε πρόσωπο εκτός από τους νόμιμους δικαιούχους του, που είναι οι πιστωτές, κάνοντας λόγο για παραβίαση κάθε οικονομικής αρχής επειδή η εν λόγω προσπάθεια “αφορά δικαιώματα ιδιωτικά, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με το κράτος, αλλά ούτε και μπορούν να εξυπηρετήσουν οποιονδήποτε νόμιμο δημόσιο σκοπό”.

“Είναι σαφές ότι η επιλογή της EBRD δεν προσφέρει καμία απολύτως προοπτική ούτε για πώληση του ποσοστού, αλλά ούτε για τα τεκταινόμενα στη Τράπεζα Κύπρου. Ως εκ τούτου, η επιλογή της EBRD είναι λανθασμένη. Ακόμα και σε επίπεδο συμβουλευτικό η EBRD απευθύνεται ρητά μέσα από τις δικές της δηλώσεις πολιτικής, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου και όχι σε τραπεζικούς οργανισμούς όπως την Τράπεζα Κύπρου. Η EBRD δεν κατέχει ποσοστό ελέγχου (controlling interest) σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στον κόσμο και διερωτόμαστε με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ως έχουσα την εμπειρία και γνώσεις να διαχειριστεί την Τράπεζα Κύπρου ως ο μεγαλύτερος μέτοχος ή ως μέτοχος ελέγχου” αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με τον ΣΥΚΑΛΑ, η αξία του 18% της πρώην Λαϊκής ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ και είναι τουλάχιστον 28 φορές μεγαλύτερη από τη μέση επένδυση σε τράπεζες της EBRD που είναι 25 εκατ. ευρώ.
Υποδεικνύει παράλληλα ότι “οι πολίτες ουδέποτε εξέλεξαν / επέλεξαν διαχειριστές της περιουσίας τους στα πρόσωπα πολιτικών προϊσταμένων” και πως “τον τελικό λόγο πρέπει πάντοτε να τον έχουν οι ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων και κανείς άλλος”, καλώντας την Αρχή Εξυγίανσης να συγκαλέσει γενική συνέλευση των πιστωτών.

“Διαφωνούμε με την προσπάθεια πώλησης του 18% σε οποιονδήποτε επί του παρόντος καθ’ ότι η χρονική στιγμή είναι λανθασμένη. Σε κάθε περίπτωση η πώληση του 18% δεν θα βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο κεφαλαιουχικά την Τράπεζα Κύπρου, αλλά μόνον θα περιορίσει τις δυνατότητες αποκατάστασης των κουρεμένων καταθετών προσθέτοντας κόστος στους φορολογούμενους που θα κληθούν να καταβάλουν τη διαφορά” αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Προσθέτει ότι “αν ο στόχος του Κράτους είναι να βοηθηθεί η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να δράσει έγκαιρα μέσω της Λαϊκής Τράπεζας ως μέτοχου του 18% υποβοηθώντας στην επίλυση και διευθέτηση των μεγάλων μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων για να μην είναι αναγκαία τυχόν αύξηση κεφαλαίου”.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας