Η Αρχή Εξυγίανσης και η διαχειρίστρια της Λαϊκής

Από τη στιγμή που λήφθηκε η δεύτερη απόφαση του Eurogroup για τη Λαϊκή Τράπεζα, το επόμενο βήμα ήταν η τράπεζα να τεθεί υπό εξυγίανση. Για το σκοπό αυτό είχε εγκριθεί από τη βουλή ειδική νομοθεσία η οποία αποτέλεσε ουκ ολίγες φορές θέμα συζήτησης.

Με βάση το συγκεκριμένα Νόμο, όλες οι εξουσίες, καθήκοντα και ευθύνες των μετόχων, των συμβούλων και των διευθυντών μίας Τράπεζας ασκούνται από την Αρχή Εξυγίανσης ή και  Διαχειριστή η οποία ενεργεί στη βάση όρων και οδηγιών που καθορίζει η Αρχή Εξυγίανσης.

Αρχικά η Αρχή Εξυγίανσης ήταν η Κεντρική Τράπεζα η οποία όμως αποφάσιζε από κοινού με τον Υπουργό Οικονομικών. Στη συνέχεια η νομοθεσία τροποποιήθηκε ώστε Αρχή Εξυγίανσης να σημαίνει τον υπουργό Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και τον εκάστοτε πρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς ενώ προστέθηκε η τροποποίηση ώστε οι αποφάσεις της Αρχής να λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία.

Ακολούθησε κι άλλη τροποποίηση με βάση της οποία Αρχή Εξυγίανσης είναι η Κεντρική Τράπεζα ενώ συστάθηκε Επιτροπή Εξυγίανσης η οποία περιλαμβάνει τη Διοικήτρια της Κεντρικής και τους δύο εκτελεστικούς συμβούλους, οι οποίοι σήμερα είναι οι κ. Συρίχας και Κοιλιάρης.

Παράλληλα, εισήχθη πρόνοια στη νομοθεσία για δημιουργία Μονάδας Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων η οποία θα αναφέρεται απευθείας στην επιτροπή Εξυγίανσης και θα στελεχώνεται από στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας. Βασικός σκοπός της Μονάδας Εξυγίανσης είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης.
Ο διορισμός Αντωνιάδου

Η Άντρη Αντωνιάδου βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες μέρες μετά την υποβολή παραίτησης από μέρους της από τη θέση της διαχειρίστριας της Laiki Legacy με σαφείς αιχμές για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Η Α. Αντωνιάδου διορίστηκε στις 29 Μαρτίου 2013 από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία ενεργούσε ως Αρχή Εξυγίανσης δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013, που αναφέρεται πιο πάνω, με σκοπό την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στην Τράπεζα.

Από τον νόμο για την Εξυγίανση, προκύπτει πως η Διαχειρίστρια διαθέτει αρκετές εξουσίες όπως για παράδειγμα τον περιορισμό των εργασιών του ιδρύματος που υπόκειται σε εξυγίανση, την αναθεώρηση ή κατάργηση πολιτικών και στρατηγικών αποφάσεων, την απομάκρυνση στελεχών κι άλλα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο, για σημαντικά θέματα όπως ο διορισμός προσωπικού σε οργανικές θέσεις και η πρόσληψη εξωτερικών νομικών και οικονομικών συμβούλων  χρειάζεται η έγκριση της Αρχής Εξυγίανσης. Με την τελευταία τροποποίηση και τη δημιουργία της Επιτροπής Εξυγίανσης ο έλεγχος της Αρχής στη διαχειρίστρια φαίνεται να έγινε ακόμα πιο έντονος όπως αναφέρει και η ίδια στην επιστολή παραίτησής της.

Καμία εμπλοκή στα της BOCY

Η διαχειρίστρια της Λαϊκής παρά το ότι έλεγχε το 18% της Τράπεζας Κύπρου και αργότερα το 9%, δεν ενεπλάκη ποτέ ενεργά στα διοικητικά της τράπεζας. Αντίθετα, έχοντας και τις ευλογίες της Κεντρικής τήρησε αποστάσεις. Στο πρώτο συμβούλιο της τράπεζας δεν συμμετείχε αλλά τα συμφέροντα των κουρεμένων καταθετών εκπροσωπούσε ο Άδωνις Παπακωνσταντίνου πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής. Μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, η Κεντρική συνειδητά έμεινε εκτός του όλου θέματος και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει πλέον εκπροσώπηση των κουρεμένων καταθετών στο ΔΣ έστω κι αν συνολικά ελέγχουν το 9% της τράπεζας. Παρά τις προσπάθειες του ΣΥΚΑΛΑ για να συνεχίσει να εκπροσωπείται στο ΔΣ, υπήρξε σθεναρή αντίσταση από τους νέους μετόχους και ιδιαίτερα από τον Wilbur Ross ο οποίος θεωρεί πως το 9% ανήκει σε χιλιάδες άτομα και όχι σε ένα επενδυτή.

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές