Η Λαϊκή δεν πρέπει να πεθάνει

Οι τελευταίες εξελίξεις με τη διαχείριση της Laiki Legacy, επανέφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο οι πιστωτές της δηλαδή οι κουρεμένοι καταθέτες να αναλάβουν τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων.

Οι κουρεμένοι επιχείρησαν κάτι τέτοιο πριν μερικούς μήνες διά της δικαστικής οδού, ωστόσο, οι πρόνοιες του νόμου για την Εξυγίανση δεν άφηναν περιθώρια για συνέλευση πιστωτών.

Η παραίτηση της διαχειρίστριας της Λαϊκής, τα όσα ακούστηκαν για τα δικηγορικά γραφεία επανέφεραν το θέμα της διαχείρισης. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος εμφανίστηκαν θετικοί στη συγκεκριμένη εξέλιξη εφόσον βέβαια καμφθούν οι αντιστάσεις της τρόικας και επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη κάτι που μέχρι πρόσφατα δεν γινόταν αποδεκτό.

Τις τελευταίες μέρες ακούστηκαν διάφορα για επαναδραστηριοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας. Κάτι τέτοιο είναι απομακρυσμένο, ωστόσο, η λειτουργία μίας τράπεζας δεν θα ήταν απίθανη εφόσον όλα εξελιχθούν στη βάση ενός συγκεκριμένου σεναρίου.

Το συγκεκριμένο σενάριο περιλαμβάνει την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος η οποία ανήκει στη Λαϊκή κατά 97%. Η Επενδυτική θα μπορούσε να θέσει υπό την σκεπή της και τις υπόλοιπες τράπεζες που απέμειναν στη Λαϊκή (Μάλτα, Ρωσία, Σερβία, Ουκρανία) αναλαμβάνοντας και τη διαδικασία πώλησής τους.

Την ίδια ώρα, το σενάριο προβλέπει δημιουργία και δραστηριοποίηση θυγατρικής της Επενδυτικής Τράπεζας στην Κύπρο, όχι κατ’ ανάγκη υπό το όνομα Λαϊκή. Η τράπεζα στο τέλος του 2013 είχε ίδια κεφάλαια 85.8εκ. ευρώ κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να αντλήσει αρκετή ρευστότητα.

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη με το πιο πάνω σενάριο, αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι η τράπεζα να μην τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης καθώς έτσι θα χαθούν και τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό αλλά και οι υποθέσεις για αποζημιώσεις από Βγενόπουλο, Μπουλούτα κι άλλους και κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πάντως, υπάρχουν ένα-δύο σενάρια μέσω των οποίων η διαχείριση θα μπορούσε να περάσει στους κουρεμένους καταθέτες δίχως αυτό να σημαίνει ότι οδηγείται σε εκκαθάριση.

 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου