ΣΥΚΑΔΕ: Ναι στην απόφαση της Βουλής

Ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ) χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "χαιρετούν την υπεύθυνη στάση που επέδειξε η Βουλή και την απόφασή της να θέσει τέρμα στην ελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων".

 «Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για επάνοδο στην ομαλή λειτουργία της αγοράς του λιανικού εμπορίου», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΔΕ, Ανδρέας Θεοδούλου, προσθέτοντας ότι η Βουλή επέδειξε «υπεύθυνη στάση και στήριξε τους μικρομεσαίους αντί τα μεγάλα συμφέροντα».

Αναφέρει επίσης ότι "με την πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς προκλήθηκε μετακύλιση της πίττας της αγοράς σε 4-5 μεγάλους παίκτες του λιανικού εμπορίου,  οι οποίοι στόχο έχουν την εξαφάνιση των μικρών καταστημάτων και τη συγκέντρωση ολόκληρης της αγοράς στα χέρια τους. Σημειώνουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έκλεισαν εκατοντάδες περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης ενώ αντίστοιχη πορεία παρουσίασαν και άλλες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου".

Επιπλέον, ο ΣΥΚΑΔΕ αναφέρει ότι "τα διατάγματα του Υπουργείου Εργασίας, ακύρωσαν τη φιλοσοφία της Νομοθεσίας του 2006 και κατ’ επέκταση προκλήθηκε αδικία σε βάρος των Ειδικών καταστημάτων. Η νομοθεσία του 2006 διαχώριζε τα καταστήματα σε Γενικά (με περιορισμούς στα ωράρια λειτουργίας αλλά όχι στα προϊόντα που πωλούν) και σε Ειδικά (με διευρυμένα ωράρια λειτουργίας αλλά με περιορισμούς στα προϊόντα που μπορούν να πωλούν). Με τη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου, μέσω των διαταγμάτων της Υπουργού Εργασίας, η φιλοσοφία της νομοθεσίας είχε ανατραπεί εις βάρος των Ειδικών καταστημάτων, αφού με τα διατάγματα τα Γενικά καταστήματα απολάμβαναν διευρυμένα ωράριο, ενώ τα Ειδικά καταστήματα συνέχισαν να υφίστανται σημαντικούς περιορισμούς στα προϊόντα".

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι "αντιλαμβανόμενοι τις συνθήκες που επικρατούν στην Κυπριακή οικονομία, ως ΣΥΚΑΔΕ δεχθήκαμε τη λειτουργία Γενικών καταστημάτων με διευρυμένα ωράρια σε καθημερινή βάση συμπεριλαμβανομένων των εορτών, των αργιών, της Τετάρτης και του Σαββάτου όχι όμως και της Κυριακής". 

Ο ΣΥΚΑΔΕ εκφράζει την ετοιμότητά του για ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην όποια του απόφαση να έχει ως γνώμονα τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024