Αλαλούμ προκαλεί το ωράριο

Αναβολή της απόφασης για το ωράριο της λειτουργίας των καταστημάτων πιθανόν να αποφασίσει την Πέμπτη η ολομέλεια της βουλής των αντιπροσώπων, την ώρα που η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων φαίνεται να τάσσεται εναντίον της πρότασης της Κυβέρνησης να παραμένουν τα καταστήματα ανοικτά τις Κυριακές ολόχρονα.

Την ίδια ώρα αμετακίνητο παρουσιάζεται το Υπουργείο Εργασίας στα δύο νομοθετήματα που κατέθεσε στη βουλή, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για τους κανονισμούς που ρυθμίζουν το ωράριο των καταστημάτων, με βάση την τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας Αντρέα Ασσιώτη στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

Παράλληλα στη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, πρότεινε να αναβληθεί η όποια απόφαση για το ωράριο των καταστημάτων για 2-3 εβδομάδες ώστε να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση. Αναφορικά με τη πρόταση αυτή αναμένεται να τοποθετηθούν τα κόμματα μέχρι την Πέμπτη.

Το τελευταίο διάταγμα που εξέδωσε η Υπουργός Εργασίας για τη λειτουργία των καταστημάτων λήγει την 1η Μαΐου, με το Υπουργείο Εργασίας να θεωρεί δύσκολο οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορέσουν να προβούν στις ενέργειες εκείνες για έκδοση της οποιαδήποτε απόφασης που θα λάβει η Βουλή στην Ολομέλεια της 30ης Απριλίου. 

Η νομοθεσία που ενδεχομένως να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, θα πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Εισαγγελέα και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο κ. Ασσιώτης είπε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για να γίνουν αυτές οι συνοπτικές διαδικασίες.

Ο κ. Ασσιώτης διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει παράταση το Υπουργείο μπορεί να προβεί στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει κενό στη ρύθμιση του ωραρίου. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με επέκταση του δικαιώματος της Υπουργού για έκδοση διαταγμάτων στα οποία το ωράριο των καταστημάτων θα παραμένει ως έχει.

Στο τραπέζι η πρόταση του ΔΗΚΟ

Στο τραπέζι παραμένει επίσης η πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελου Βότση. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά την Κυριακή, ενώ ανοικτά θα παραμένουν τα γενικά καταστήματα τα οποία βρίσκονται στην επαρχία Αμμοχώστου, όπως ακριβώς τύγχανε με το τελευταίο σχετικό διάταγμα της Υπουργού. Προτείνεται επίσης όπως προστεθούν την κατηγορία των ειδικών καταστημάτων και τα καταστήματα πώλησης αναμνηστικών ειδών (souvenir shop) τα οποία θα μπορούν να παραμένουν επίσης ανοικτά την Κυριακή.

Ο ΓΔ του Υπουργείου εξέφρασε την αντίθεσή του Υπουργείου στη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αφού όπως είπε δεν πρόκειται περί μεταβατικής ρύθμισης αλλά για μία μόνιμη ρύθμιση, που αντικαθιστά την πρόταση του Υπουργείου που προνοεί κανονισμούς αλλά και τροποποίηση του νόμου ώστε να καλύπτονται επαρκέστερα και καλύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όπως είπε τα δύο νομοθετήματα που κατέθεσε το Υπουργείου αποτελούν ενιαίο πακέτο και είναι το ένα άρρηκτα συνδεδεμένο με το άλλο. Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι κανονισμοί δεν εγκριθούν, το νομοσχέδιο αποσύρεται επειδή δεν έχει νόημα. Όπως είπε, από τη στιγμή που θεσπιστεί η λειτουργία των καταστημάτων για ολόκληρη την εβδομάδα, προτείνονται και τα αντίστοιχα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρόκειται είπε για μα πρόταση που είναι αποτέλεσμα ενός πολύμηνου διαλόγου και διαβούλευσης με επαγγελματικές ομάδες και καλώς νοούμενα συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι είναι σκοπιμότερο να δοθεί ο χρόνος στην Επιτροπή να εξαντλήσει το θέμα, να συσκεφθεί και να λάβει σοβαρά υπόψη τις απόψεις της Κυβέρνησης.

Ο κ. Ασσιώτης είπε ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση να αλλάξει οτιδήποτε από τη θέση της Κυβέρνησης όπως είναι κατατεθειμένη στα δύο νομοθετήματα. Ωστόσο εξέφρασε την ετοιμότητα να συζητηθεί με τη βουλή το ύψος των ποινών που θα επιβάλλονται στους εργοδότες που παρανομούν.

Μη αποδεκτές οι τουριστικές ζώνες
 

Παράλληλα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει πλειοψηφία η εισήγηση του ΑΚΕΛ για επανακαθορισμό των τουριστικών ζωνών. Ο κ. Ασσιώτης επανέλαβε την άποψη του Υπουργείου ότι ο καθορισμός τουριστικής ζώνης είναι  λανθασμένος τρόπος και ότι είναι πασιφανές ότι ολόκληρη η Κύπρος είναι τουριστική ζώνη. Είπε επίσης ότι πολλά από τα προβλήματα των επιχειρήσεων δεν οφείλονται στο ωράριο, αλλά σε άλλους λόγους και είναι λάθος να επικεντρώνεται η συζήτηση στην έκδοση διαταγμάτων. Όπως είπε τάξεις που δεν υποστηρίζουν τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, πήραν πολλές  αναβαθμίσεις και απέκτησαν δυνατότητες διάθεσης διάφορων προϊόντων εδώ και χρόνια σε αντιδιαστολή με την εξαφάνιση ζαχαροπλαστείων και ψησταριών.

Είπε επίσης ότι δεν είναι σωστό να αναμένεται από την Κυβέρνηση να καταθέσει νομοθετήματα που δεν την εκφράζουν για να βοηθήσει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπή Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αποφασίσει να αποσύρει το νομοσχέδιο για προστασία των εργαζομένων, αφού δεν θα υπάρξει απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, το ΑΚΕΛ θα υιοθετήσει τις πρόνοιες οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και κρίνονται ως θετικές για την προστασία των εργαζομένων, σε σχετική πρόταση νόμου.

Είπε επίσης ότι λαμβάνοντας υπόψη τη διαφωνία των υπόλοιπον κοινοβουλευτικών ομάδων το ΑΚΕΛ θα εξετάσει και άλλες προτάσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι τις αμέσως επόμενες μέρες.  Όσον αφορά την αναβολή της ψήφισης, είπε ότι το ΑΚΕΛ ανέλαβε τη δέσμευση να πάρει την πρόταση στα συλλογικά του όργανα και να τοποθετηθεί μέχρι αύριο. Ανέφερε ότι δεν ορίστηκε νέα συνεδρία της Επιτροπής, αλλά μπορεί να υπάρξει μια άτυπη συνάντηση την Πέμπτη.

Τα κόμματα θα τοποθετηθούν μέχρι την Πέμπτη για αναβολή

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής υπεραμυνόμενος της πρότασής του για αναβολή της λήψης απόφασης, ανέφερε ότι έχει αναδειχθεί σωρεία προβλημάτων μέσα από τη συζήτηση και θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να εξεταστούν οι προτάσεις των κομμάτων. Παράλληλα, είπε, θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία νομοθετικού κενού την χρονική στιγμή λήξης των διαταγμάτων.

Όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη, αν είναι δυνατόν, κατάληξε σε ένα δύσκολο πρόβλημα και για αυτό θα πρέπει να επεκταθεί ο διάλογος ανάμεσα στα κόμματα και ίσως και ο κοινωνικός διάλογος.  Είπε επίσης ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι καθαρή λύση, όχι λύση κατατεμαχισμού της Κύπρου σε τουριστικές ή μη περιοχές. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα πρέπει να πλήξει τη Λευκωσία και θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι η πρωτεύουσα έχει σοβαρές διαφοροποιήσεις έναντι των παραλιακών πόλεων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος δήλωσε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βουλή μπορεί να λύσει το πρόβλημα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη με τη δημιουργία πλειοψηφίας. Πρόσθεσε ότι περισσότερος χρόνος «δεν θα μας κάνει σοφότερους» και κάλεσε τις υπόλοιπες δυνάμεις να στηρίξουν την πρότασή του.

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι ακόμα ακόμα και χωρίς τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, οι κανονισμοί προνοούν ένα πολύ σκληρό ωράριο για τους εργαζόμενους, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιπλέον ώρες τις οποίες καλούνται καθημερινά να εργάζονται οι εργαζόμενοι, θα μπορούσαν να καλυφθούν με τους 7000 εργαζόμενους η οποίοι θεωρείται ότι θα απολυθούν αν τα καταστήματα κλείνουν τις Κυριακής.

Χαιρετίζοντας το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζομένων ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ δεν δέχεται τον εκβιασμό της Κυβέρνηση ότι αν δεν ψηφίσει η βουλή να είναι τα καταστήματα ανοικτά την Κυριακή τότε θα το αποσύρει. Όπως είπε αν το αποσύρει η Κυβέρνηση, τότε θα το επαναφέρουν οι ίδιοι, αφού η προστασία των εργαζομένων αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ΕΔΕΚ.  Είπε επίσης ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα πρέπει να αφορά ολόκληρη την Κύπρο και όλα τα καταστήματα.

Πρόσθεσε ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση με το να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές κάποιους μήνες το χρόνο. Επί του παρόντος, είπε, η θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι τα καταστήματα πρέπει την Κυριακή να παραμένουν κλειστά. Όσον αφορά την πρόταση για αναβολή λήψης απόφαση είπε ότι αυτή θα συζητηθεί στο πολιτικό γραφείο του κόμματος.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαιρέτισε το γεγονός ότι φαίνεται να διαμορφώνεται μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές για την χειμερινή περίοδο, ενώ αναζητούνται λύσεις για την καλοκαιρινή περίοδο.

Εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή η Κυβέρνηση επιμένει σε «αυτό τον απαράδεκτο και παράλογο εκβιασμό» για υιοθέτηση από τη βουλή της λειτουργίας των καταστημάτων όλο το χρόνο και την Κυριακή, διαφορετικά θα αποσύρει τις πρόνοιες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι σε όποια φόρμουλα κι αν καταλήξει η βουλή, αυτά τα δικαιώματα θα πρέπει να προστατεύονται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.