Ωράριο: The final countdown

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από τη Δευτέρα η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Στόχος την Επιτροπής να λήξει ο διάλογος και να βρεθεί η οριστική λύση στο πρόβλημα και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τροποποιήσεις ή χωρίς στην Ολομέλεια την Πέμπτη 30 Απριλίου, μέρα εκπνοής του τελευταίου διατάγματος. Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό είναι πιθανό να δοθεί παράταση στο ισχύον διάταγμα και να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές μέχρι να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα.

Η νομοθεσία του 2006 υπαγόρευε όπως τα γενικά καταστήματα ήταν κλειστά τις Κυριακές, ενώ μόνο τα ειδικά καταστήματα είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν τις Κυριακές.  Το 2006 κατοχυρώθηκαν επίσης και τα προϊόντα που δικαιούνταν να πωλούν.

Από τον Ιούλιο του 2013 η Υπουργός Εργασίας με διατάγματα επέτρεπε το άνοιγμα όλων των καταστημάτων τις Κυριακές (όχι μόνο των ειδικών όπως καθόριζε η νομοθεσία του 2006) και διεύρυνε το ωράριο την Τετάρτη και το Σάββατο. Ωστόσο, όπως ήταν ευρέως παραδεχτό, δεν μπορούσε να συνεχιστεί η ρύθμιση του ωραρίου μέσω διαταγμάτων και έτσι η Βουλή αφαίρεσε αυτό το δικαίωμα από την Υπουργό.

Η υπουργός Εργασίας ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο και κανονισμούς για ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στη φιλοσοφία των διαταγμάτων. Αυτοί που συμφωνούν μαζί της είναι μεταξύ άλλων το ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΚΟΤ, Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου, Υπεραγορές, Φρουταρίες και Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.  

Στον αντίποδα βρίσκονται οι συντεχνίες, η  ΠΟΒΕΚ, ο  Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης, οι αρτοποιοί και οι κρεοπώλες που ισχυρίζονται ότι έχουν πληγεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη διεύρυνση του ωραρίου και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αμφισβητούν και το επιχείρημα της υπουργού περί εργοδότησης 7.5 χιλ. ατόμων σε επιχειρήσεις λόγω του νέου ωραρίου.

Καθορισμός ή όχι τουριστικών περιοχών

Άλλο μεγάλο ζήτημα που προκαλεί διιστάμενες απόψεις είναι ο καθορισμός τουριστικών περιοχών. Η νομοθεσία θέλει συγκεκριμένες περιοχές να ονομάζονται τουριστικές (που επωφελούνταν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές), ωστόσο, η υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν. 
Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι  η πριμοδότηση κάποιων δρόμων προσκρούει στις αρχές χρηστής διοίκησης και στην ισότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, πριμοδοτούνταν ένας δρόμος, ενώ στον παράλληλο δρόμο, τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά. 

Επίσης, σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει καθορισμένο ωράριο, π.χ. σε Αστρομερίτη, Ακάκι, Περιστερώνα, Πισούρι, Παρεκλησιά (γενικότερα στα χωριά που θεωρούνται απομακρυσμένα), γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στην ΠΟΒΕΚ. 

Πάντως, η εκτελούσα χρέη διευθύντριας του ΚΟΤ, Αννίτα Δημητριάδου, τόνισε ότι όλη η Κύπρος είναι τουριστική ζώνη εφόσον δεν είναι μόνο οι ξένοι τουρίστες, αλλά και οι Κύπριοι θεωρούνται τουρίστες και  θα εξυπηρετούνται απρόσκοπτα.

Ανοίγοντας το μεγάλο φάκελο του ωραρίου στο εμπόριο το InBusinessNews εξασφάλισε τις περισσότερες δυνατές απόψεις από εμπλεκόμενους Συνδέσμους. 

1-Υπεραγορές: Οφέλη στην οικονομία από τις Κυριακές

2- ΣΥΚΑΔΕ: Διευρυμένα ωράρια για έξι μέρες

3- Aρτοποιεία: Μόνο ειδικά καταστήματα τις Κυριακές

4- Ναι στις Κυριακές από Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου

5- Oι καταναλωτές θέλουν το νέο ωράριο

6- Όμιλος Σιακόλα: 1.159 θέσεις λόγω Κυριακής

Δειτε Επισης

Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ