H Βουλή βάζει λουκέτο στις Κυριακές

Δεν περνά από τη Βουλή ως έχει η υφιστάμενη πρόταση νόμου και οι κανονισμοί που κατέθεσε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για τα ωράρια των καταστημάτων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων τη Δευτέρα θα οδηγηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας το καυτό ζήτημα των ωραρίων. Η Υπουργός έχει καταθέσει στη Βουλή μόνο τους κανονισμούς, ενώ εκκρεμεί η κατάθεση του νομοσχεδίου. 

Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τις δημόσιες, όσο και με τις κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα κόμματα προσανατολίζονται στην τροποποίηση των προταθέντων κανονισμών. Μήλον της έριδος οι Κυριακές…  Τα κόμματα αναγνωρίζουν ότι είναι αίτημα των καταναλωτών το διευρυμένο ωράριο, ωστόσο πιστεύουν ότι χρειάζεται μια φόρμουλα που θα ρυθμίζει τα ωράρια των καταστημάτων και θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το InBusinessΝews επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Φακοντή, ο οποίος ανέφερε ότι «το πρώτο πράγμα που θα δούμε είναι κατά πόσο μπορεί όλος ο χρόνος να θεωρείται τουριστικός.  Η πλειοψηφία της Βουλής- εκτιμώ- θέλει τα καταστήματα κλειστά τις Κυριακές. Δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς ότι οι 7 χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι λόγω του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές». Σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία από τους βουλευτές, αυτό που θα εξεταστεί είναι το ποιες θεωρούνται τουριστικές περιοχές. 

Επίσης, ο κ. Φακοντής επεσήμανε ότι θα παραμείνει η Τετάρτη όπως τα διατάγματα- ίσως  με λιγότερες ώρες λειτουργίας. Επίσης, κατέληξε,  «δεν μπορείς να καταργήσεις παντού τις Κυριακές, ενώ στην Αμμόχωστο όχι. Θα δημιουργηθεί άνισος ανταγωνισμός». Πάντως, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι κανονισμοί της Υπουργού εισάγουν την  πενθήμερη εργασία. 

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα δήλωσε στο  InBusinessΝews ότι θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και να έχουν τα off που δικαιούνται. «Η ΕΔΕΚ επεξεργάζεται διάφορα σενάρια που ακόμα είναι όλα ρευστά. Για παράδειγμα, εάν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά κάθε Κυριακή με μειωμένες ώρες εργασίας ή θα είναι κλειστά το χειμώνα, ή θα δουλεύουν συγκεκριμένες Κυριακές το χρόνο. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Πρέπει να εισαχθούν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην χάνονται θέσεις εργασίας».  

Η κ. Μαυρονικόλα κατέληξε ότι πρέπει να αφουγκραστούν και τους καταναλωτές, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του ωραρίου- ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί η σχετική φόρμουλα προστασίας τόσο των εργαζομένων όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δειτε Επισης

Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»