ΟΕΒ: Η Ελλάδα καλύπτει διαχειριστικές της αδυναμίες

Η ΟΕΒ θεωρεί τουλάχιστον απαράδεκτο οποιοδήποτε κράτος να επιβάλλει φορολογία, έστω και προσωρινή, για να καλύψει διαχειριστικές ή εποπτικές του αδυναμίες με αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σχολιάζοντας την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να ψηφίσει νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται διάταξη που υποχρεώνει ελληνικές επιχειρήσεις στην καταβολή φόρου 26% επί της αξίας εισαγωγής προϊόντων από κυπριακή εταιρεία, ο οποίος θα της επιστρέφεται, σε διάστημα τριών μηνών εφόσον αποδείξει προηγουμένως στη φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι τριγωνική.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, σχολιάζεται, πέραν του γεγονότος ότι  θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προς την Ελλάδα, καθιστά με τον τρόπο αυτό τις ίδιες τις Κυπριακές επιχειρήσεις ‘ύποπτες’ για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.

«Ταυτόχρονα, τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αφού θα επιτείνονται οι συνθήκες της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν από τη στιγμή που θα πρέπει να επιβαρύνονται με ψηλή φορολογία για μερικούς έστω μήνες».

Η νέα νομοθεσία της Ελλάδας, τονίζει η ΟΕΒ, αποτελεί ουσιαστικά "τεχνικό εμπόδιο" στη διεξαγωγή εμπορίου στην ενιαία αγορά αφού καθιστά τα κυπριακά προϊόντα άμεσα πιο ακριβά από άλλα ανταγωνιστικά, κόστος που θα καταβάλει τελικά ο έλληνας καταναλωτής.

«Παράκληση μας είναι όπως επίσημα η Βουλή των Αντιπροσώπων και η κυβέρνηση προχωρήσουν σε επίσημα διαβήματα προς τις ελληνικές Αρχές έτσι ώστε να αρθεί η σχετική διάταξη που αφορά την Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με φόρο άμυνας ύψους 10% ο οποίος αυτόματα ανεβάζει το κόστος λειτουργίας τους».

 

Δειτε Επισης

Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Investors In People Platinum: Η σημαντικότερη διεθνής διάκριση ανθρώπινου δυναμικού για τρίτη φορά στον Όμιλο ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ