Σιακόλας: Επιστροφή στις βάσεις και στο βάθος Limni

Δεν διαψεύδουν από τον Όμιλο Σιακόλα πως όλα τα καλά assets που έχουν φτάσει σε μία περίοδο ωρίμανσης είναι προς πώληση. Άλλωστε, εδώ και καιρό επενδυτές πηγαινό-ερχονται έχοντας στο στόχαστρο τους διάφορα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου, ανάμεσα τους και τα δύο εμπορικά κέντρα στην πρωτεύουσα. Άλλωστε, είναι και ο μοναδικός τρόπος για δραστική μείωση του δανεισμού αλλά και εξεύρεση κεφαλαίω για νέες επενδύσεις όπως είναι το έργο Limni στην επαρχία Πάφου.

Το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις με εταιρεία από τη Νότια Αφρική σε σχέση με το Τhe Mall of Cyprus με τη διεξαγωγή έρευνας δέουσας επιμέλειας. 

Τους τελευταίους μήνες, ο Όμιλος προχώρησε σε αρκετές κινήσεις πώλησης περιουσιακών στοιχείων κυρίως σε σχέση με την επένδυση της στα δύο αεροδρόμια αλλά και στην ΜΤΝ. Το εμπορικό κέντρο ανήκει στην θυγατρική του Ομίλου ITTL που πρόσφατα άλλαξε μετοχική δομή αφού το 45% μεταβιβάστηκε από την Woolworth Properties στην Ermes Department Stores έναντι 42.7εκ. ή 0.95 ευρώ ανά μετοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως στις 31 Δεκεμβρίου 2013, τα καθαρά στοιχεία ενεργητικού της ITTL ανέρχονταν σε 73.2εκ. ευρώ ενώ τα στοιχεία ενεργητικού σε 181εκ. ευρώ. Η Εrmes ανέφερε πως προχώρησε στην αγορά ώστε να αξιοποιήσει μέρος των μετρητών από την πώληση του ποσοστού της στην CTC-Ari (Airports ltd) αλλά και για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της στο εμπορικό κέντρο όπου εμπορικές εταιρείες της καταλαμβάνουν το 30% των εμπορικών χώρων. 

Την 1η Ιουλίου, η εταιρεία του Ομίλου Ermes Department Stores Plc ενημέρωσε ότι η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού ενέκρινε τη συμφωνία για διάθεση του 50% των μετοχών που κατείχε στη CTC-ARI Airports Ltd , την εταιρεία που διαχειρίζεται τα εμπορικά καταστήματα στα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και  Πάφου. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε και ολόκληρο το ποσό της συναλλαγής, ανήλθε σε €61,9 εκ. 

Το 2013, ο Όμιλος είχε κέρδος 15.7εκ. ευρώ από πώληση της ΜΤΝ (Cyprus) Limited ενώ το 2014 είχε συνολικό κέρδος 40.1εκ. ευρώ από πώληση της συμμετοχής στην κοινοπραξία CTC-ARI Holdings  (38εκ.) και της CTC-ARI (F&B) (2εκ.).

Επικέντρωση στις παραδοσιακές εργασίες

Οι κινήσεις που κάνει ο Όμιλος, δείχνουν την επικέντρωση του στις παραδοσιακές εργασίες που τον ανέδειξαν και τον κατέστησαν ως ένα από τους μεγαλύτερους του τόπου.

Συγκεκριμένα, στην Argosy Trading Company Limited που είναι ο μεγαλύτερος διανομέας επώνυμων καταναλωτικών αγαθών στην κυπριακή αγορά. Στην Cassandra Trading Limited εισαγωγείς και διανομείς των καπνικών προϊόντων της Philip Morris, στη CTC Automotive Limited που εμπορεύεται οχήματα όλων των ειδών, επιβατηγά, φορτηγά, λεωφορεία και βαρέα μηχανήματα καθώς και τα επαγγελματικά εργαλεία Hilti και είδη  φωτισμού Philips.

Στο λιανικό κομμάτι διατηρεί τη Ermes Department Stores Plc η οποία συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες  λιανικού εμπορίου  του Συγκροτήματος. Συγκεκριμένα, διαχειρίζεται 9 πολυκαταστήματα Debenhams με τμήματα μόδας, καλλυντικών, οικιακού εξοπλισμού και τροφίμων, 1 κατάστημα καλλυντικών Glow, 6 καταστήματα Next, 3Peacocks, 4 Oviesse, 1 Cortefiel και 31 καταστήματα ZAKO, με γνωστές αποκλειστικές αντιπροσωπείες. 

Μέσω της Fashionlink S.A. δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με παρουσία σε 6 πόλεις, με τα καταστήματα Next, Oviesse και Peacocks. Μέσω της C.W. Artopolis Limited δραστηριοποιείται στο χώρο των καφετεριών και ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Μέσω της Superhome Center (D.I.Y.) Limited (κατέχει το 51%) δραστηριοποιείται με τα γνωστά μεγάλα καταστήματα Do It Yourself με παρουσία 2 στη Λευκωσία, 1 στη Λεμεσό και 1 στην Πάφο.

Μέσω της Scandia Company Limited (και τη θυγατρική της IDEEA Distribution of Appliances Limited)  ασχολείται με την εισαγωγή, διανομή, χονδρική και λιανική πώληση  μέσω της ομώνυμης αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Η Woolworth (Cyprus) Properties Plc ασχολείται στον τομέα της ιδιοκτησίας, ανάπτυξης και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και ελέγχει το 54.5% της ITTL. 
Παράλληλα, η εξ’ ολοκλήρου θυγατρική της εταιρείας, Woolworth Commercial Centre Limited είναι η ιδιοκτήτρια του “The Mall of Engomi”.
Η Woolworth (Cyprus) Properties Plc κατέχει έμμεσα το 46,78% του μετοχικού κεφαλαίου της Cyprus Limni Resorts and Golf Courses Plc, που είναι ιδιοκτήτρια έκτασης γης περίπου 3.500.000 τ.μ. στην Πόλη Χρυσοχούς, στην Πάφο, όπου θα δημιουργηθεί μεγάλο αναπτυξιακό έργο με δύο γήπεδα γκολφ, οικόπεδα, επαύλεις, διαμερίσματα, ξενοδοχείο πέντε αστέρων, golf club και άλλα καταλύματα. Πρόκειται για το μεγάλο project του Ομίλου στο οποίο θα επενδυθούν πολλά. 

Ο Όμιλος κατέχει 50% στη HOB House of Beauty Limited, στην οποία κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, με το υπόλοιπο 50% να κατέχεται από την MPM Limited, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καλλυντικών και αρωμάτων πολυτελείας στην Κύπρο. Κατέχει ηγετική θέση τόσο στη ντόπια αγορά όσο και στην αγορά travel retail.

Ο Όμιλος ελέγχει και την εταιρεία Artview Co. Limited που είναι κυρίως ο εισαγωγέας και διανομέας των καλλυντικών και αρωμάτων πολυτελείας Dior.

Όλες αυτές οι  εξελίξεις και αλλαγές για τον μεγαλύτερο όμιλο στην Κύπρο, έρχονται σε μία περίοδο που ετοιμάζονται και αλλαγές στην ιεραρχία, με το Νίκο Σιακόλα να αποχωρεί παραδίδοντας τα ηνία στο γιο του Μάριο. Ο κύκλος εργασιών της CTC για το 2013 ανήλθε σε 361.7εκ. ευρώ σε σύγκριση με 407.4εκ. ευρώ τo 2012 ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2014 σε 141.2εκ. ευρώ. 

Υποχρεώσεις σε τράπεζες

Τρέχουσες

31/12/2012

31/12/2013

30/6/2014

Τραπεζικές διευκολύνσεις και φάκτορινγκ

87.2εκ.

68.7εκ.

72.1εκ.

Τραπεζικά δάνεια

51.5εκ.

41.7εκ

21εκ.

Μη τρέχουσες

 

 

 

Τραπεζικά δάνεια

318.8εκ.

298εκ.

316.5εκ.

Σύνολο

457.5εκ.

408.4εκ.

409.6εκ.

 

Δειτε Επισης

Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls