Στο επίκεντρο των ευρωπαίων το ρωσικό εμπάργκο

Η συνεχιζόμενη απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία, καθώς και η υιοθέτηση μέτρων στήριξης προς τους παραγωγούς, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.
 

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επηρεαζόμενων παραγωγών. Όπως είπε, τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελούν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.  Όμως, τόνισε, πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, τόσο για τη γεωργία όσο και την αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά και αποφασιστικά οι δυσμενείς συνέπειες για τους Ευρωπαίους παραγωγούς τόσο για το 2015 όσο και μετέπειτα.
 
Ο κ. Κουγιάλης, ζήτησε, μεταξύ άλλων, όπως τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης, επεκταθούν και στους παραγωγούς κρατών μελών, όπως η Κύπρος, που δεν ανήκουν σε οργανώσεις παραγωγών.  Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη όπως ληφθούν περαιτέρω μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς των εν λόγω προϊόντων. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των εσπεριδοειδών ο κ. Κουγιάλης ζήτησε επιπλέον αποζημίωση σε εκταρικές πληρωμές και επέκταση των μέτρων που ήδη ανακοινώθηκαν για ακόμη δυο μήνες. Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε, τέλος, τη σημασία ανοίγματος των αγορών τρίτων, και ιδιαίτερα γειτονικών, χωρών της ΕΕ, και ζήτησε τη λήψη κοινών δράσεων προώθησης των προϊόντων αυτών με κοινοτική χρηματοδότηση.
 
Τους Υπουργούς απασχόλησε, επίσης, η επικείμενη ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών στον Ατλαντικό (ICCAT).  Σε παρέμβασή του για το θέμα του καθορισμού αλιευτικών ικανοτήτων για τον ερυθρό τόνο, το οποίο θα τεθεί στη συνάντηση του ICCAT, ο κ. Κουγιάλης καλωσόρισε την έκθεση της Υποεπιτροπής Στατιστικής και Έρευνας (SCRS) της ICCAT και υποστήριξε την  αύξηση των αλιευτικών ικανοτήτων για τον ερυθρό τόνο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ