ΤΕΠΑΚ: Ικανοποίηση για τη νομοθετική ρύθμιση του γαϊδουρινού γάλακτος

Την πλήρη ικανοποίησή τους εκφράζουν ακαδημαϊκοί του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών του ΤΕΠΑΚ αναφορικά με την πρόοδο που παρατηρείται για την ετοιμασία κανονισμών, που θα ρυθμίζουν την παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση του γαϊδουρινού γάλακτος στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή του, το ΤΕΠΑΚ αναφέρει πως η πρωτοβουλία για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου, εναρμονισμένου με τα ισχύοντα στην ΕΕ, ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας και Ζωοτεχνίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Λέκτορας του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Φώτης Παπαδήμας.

Μέσα από τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και την πραγματοποίηση δεκάδων συναντήσεων με παραγωγούς και αρμόδιους αξιωματούχους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, έγινε κατορθωτή αρχικά η σφαιρική ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και τώρα φαίνεται πως και η Κύπρος είναι πολύ κοντά στην ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού τομέα.

Η έως σήμερα απουσία ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργούσε αποτρεπτικά για την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων στην Κύπρο, οι οποίες θα μπορούσαν να διευρύνουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ακόμα και για εξαγωγές.

Σε διεθνή κλίμακα, το γαϊδουρινό γάλα χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή αντιαλλεργικών παιδικών τροφών και καλλυντικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται στο ΤΕΠΑΚ, το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας και Ζωοτεχνίας ασχολείται συστηματικά και με το γαϊδουρινό γάλα, με δυο διδακτορικούς ερευνητές να απασχολούνται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Γαϊδουρινό γάλα: Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά και Λειτουργικότητα».

Όπως εξηγεί ο Δρ. Παπαδήμας, το Εργαστήριο βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και με άλλα ερευνητικά ευρωπαϊκά κέντρα και αποτελεί γεγονός ότι σε χώρες της Μεσογείου το ακαδημαϊκό και οικονομικό ενδιαφέρον για το θέμα συνεχώς αυξάνεται.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Μάρτιο του 2015 θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό Διεθνές Συμπόσιο Γάλακτος (IDF International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow Milk), στο πλαίσιο του οποίου πολλές επιστημονικές ανακοινώσεις και παρουσιάσεις θα αφορούν το γαϊδουρινό γάλα (όπως και το πρόβειο και το κατσικίσιο).

Στο Συνέδριο θα φιλοξενηθούν σημαντικοί ομιλητές από Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία και ήδη το ενδιαφέρον Κύπριων και άλλων Ευρωπαίων επιστημόνων και παραγωγών για συμμετοχή είναι μεγάλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει η κυπριακή αγορά για το γάλα της γαιδούρας

Δειτε Επισης

Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας