Δάνεια της ΕΤEπ σε μεγάλες επιχειρήσεις

Έκκληση στην Κυβέρνηση όπως θεσπίσει ένα μηχανισμό, ο οποίος να διοχετεύει απευθείας δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απηύθυνε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Η Επιτροπή έλαβε στοιχεία από τις εμπορικές τράπεζες που καταδεικνύουν ότι δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων διοχετεύτηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις και όχι στις πραγματικές κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι εμπορικές τράπεζες δεσμεύτηκαν να δώσουν ολοκληρωμένα στοιχεία και το θέμα θα επανεξεταστεί σε δεκαπέντε μέρες.

«Ακούσαμε να έρχονται στην Κύπρο εκατομμύρια και όλοι οι μικρομεσαίοι, ιδιαίτερα οι πολύ μικροί, παραπονούνται ότι τα χρήματα δεν έχουν φτάσει κοντά τους», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

 

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δημιουργία μηχανισμού για εποπτείας για το πού διοχετεύονται τα κονδύλια, αλλά δεν θα υπάρχει κατεύθυνση των κονδυλίων στις επιχειρήσεις που χρειάζονται τη ρευστότητα.

«Θέση της Επιτροπής είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού πέραν από τις τράπεζες ώστε τα λεφτά να δοθούν εκεί που τα έχουν ανάγκη. Αν υλοποιηθεί η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών για μηχανισμό επιτήρησης θα παρατηρηθεί το φαινόμενο λεφτά να παίρνουν οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν πραγματική ανάγκη και θα παρακολουθούμε απλώς το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων», σημείωσε.

Ο κ. Ζαχαρίου ήγειρε και το θέμα της προϋπόθεσης για τη σύναψη ενός ευνοϊκού δανείου, δηλαδή το ότι η επιχείριση πρέπει να έχει δύο χρόνια κερδοφορίας και να μην έχει οφειλές στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, κάτι με το οποίο διαφωνεί η Επιτροπή.

«Αν τις βοηθήσουμε, και το κράτος θα εισπράξει το φόρο και το ΦΠΑ θα κερδίσει και από την άλλη θα τις βοηθήσουμε να ξεπεράσουν την κρίση», είπε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μέσης εξέφρασε ανησυχία από την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ για τη δημιουργία μηχανισμού μέσω του οποίου θα διοχετεύονται τα χρήματα προς τις ΜΜΕ και όχι ενός μηχανισμού που θα παραχωρεί απευθείας δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Είναι βέβαια ομόφωνη η απόφαση της Επιτροπής και καλεί τον ΥΠΟΙΚ αυτή την πολιτική απόφαση να την αναιρέσει και να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός οχήματος που να μπορεί απευθείας να διοχετεύει τα δάνεια στις ΜΜΕ», είπε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν, η ΕΤΕπ παραχώρησε την περίοδο 2009 – 2011 δάνεια ύψους €256 εκατομμυρίων στον κυπριακό τραπεζικό τομέα, για τα οποία τράπεζες και συνεργατισμός θα έβαλαν ίσο ποσό, αυξάνοντας το ποσό που θα διοχετευόταν στην οικονομία στα €512 εκατομμύρια. Τα δάνεια αυτά δόθηκαν σε 692 επιχειρήσεις.

Από αυτά, τα €50 εκ. δόθηκαν στο Συνεργατισμό, τα οποία μετά τη μόχλευση παραχωρήθηκαν μέσω 250 δανείων προς επιχειρήσεις που εργοδοτούσαν μέχρι εννέα άτομα.

«Από το υπόλοιπο των δανείων το οποίον υπάρχει, εάν οι τράπεζες έχουν δώσει και αυτές το υπόλοιπο ποσοστό που έπρεπε να δώσουν από τα €250 εκατομμύρια, φαίνεται να μιλούμε για ένα μέσο όρο 1 εκατομμύριο ανά επιχείρηση», είπε.

Λέγοντας ότι στην Κύπρο μια μικρομεσαία επιχείρηση θεωρείται μια που εργοδοτεί δύο με τρία άτομα, ο κ. Βότσης ανέφερε πως «φαίνεται ότι τα χρήματα έχουν διοχετευθεί στις πιο μεγάλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Εξάλλου, αναφορά έγινε και στην έκδοση κυβερνητικών ομολόγων, τον Ιανουάριο του 2010, ύψους €2,3 δις προς τις τράπεζες οι οποίες τα χρησιμοποίησαν για άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τράπεζες πρόσθεσαν άλλα €500 εκ σε αυτά τα χρήματα και παραχώρησαν δάνεια ύψους €2,8 δις, από τα οποία το €1,8 πήγε σε στεγαστικά και το υπόλοιπο €1 δις σε ΜΜΕ. Ούτε για αυτά υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία.

«Η δική μας προσπάθεια δεν είναι να κάνουμε μόνο νεκροψία, η δική μα προσπάθεια είναι αφού αντλήσουμε τα σωστά συμπεράσματα, να προλάβουμε να μην γίνουν τα ίδια λάθη με τη νέα χρηματοδότηση που θα γίνει», είπε, προσθέτοντας πως η λύση είναι να υπάρχει ένας ξεχωριστός οργανισμός και ίσως η τράπεζα επενδύσεων θα είναι μία λύση του θέματος.

Τέλος, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι «δισεκατομμύρια πέρασαν μπροστά από τα μάτια πολλών αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι καθημερινά ΜΜΕ κλείνουν».

«Έχουμε το συμπέρασμα ότι και το 1,8 δις είχε πάει στους μεγαλοεπιχειρηματίες πιθανώς ανάπτυξης κι όχι στον απλό κόσμο ως επίσης και το 1 δις έχει πάει στις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι στις ΜΜΕ», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος