Ανοίγει η κυπριακή αγορά για το γάλα γαϊδούρας

Έντονο ενδιαφέρον για παραγωγή και διάθεση γαϊδουρινού γάλακτος στην αγορά εκφράζουν Κύπριοι παραγωγοί. Το γαϊδουρόγαλα χρησιμοποιείται ως συστατικό για την παραγωγή καλλυντικών αλλά και για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματολογικών παθήσεων.
 
Μέχρι τώρα δεν υπήρχε νομοθεσία που να κατοχυρώνει τη χρήση του γάλακτος από παραγωγούς, ενώ αυτή την έλλειψη επιχειρεί να την καλύψει σχετική νομοθεσία. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ετοιμάζουν κανονισμούς σχετικά με τις προϋποθέσεις αλλά και τους όρους που πρέπει να ακολουθούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση γάλακτος ιπποειδών, δημιουργώντας έτσι το πλαίσιο για τη νέα αυτή αγορά. Μέχρι πρόσφατα το γαϊδουρινό γάλα δεν υπόκειτο σε νομοθεσία. 

Μετά από την νομοτεχνική επεξεργασία των κανονισμών, το νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή προς ψήφιση. Έτσι, οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν το γάλα αυτό αλλά και τα παράγωγά του στην αγορά.

Χρήση και ιδιότητες

Το γάλα της γαϊδούρας  διατίθεται κυρίως σε εμπόρους για την παραγωγή καλλυντικών. Μετά από σχετική έρευνα στο διαδίκτυο, διαπιστώνει κανείς ότι το γαϊδουρόγαλα θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματολογικών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η ξηροδερμία και η ψωρίαση, για την ενίσχυση δοντιών, για πόνους αρθρώσεων, το άσθμα, το έλκος στομάχου, τον πονόλαιμο κ.λπ. Επίσης, χρησιμοποιείται από άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, αλλά και για τη θεραπεία των ρυτίδων. Μάλιστα, το γαϊδουρόγαλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή αλλεργικών παιδιών, υποκαθιστώντας το μητρικό γάλα.

Αυτούσια η απάντηση του κ. Κουγιάλη: 

«Οι νομικές προϋποθέσεις και όροι για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση γάλακτος ιπποειδών, περιγράφονται στους Κανονισμούς (ΕΚ) αρ. 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004, 882/2004 και 2073/2005. Οι εν λόγω Κανονισμοί έχουν εναρμονιστεί στην εθνική νομοθεσία, στον περί Υγιεινής Παραγωγής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Διάθεσης τους στην Αγορά καθώς και άλλα Συναφή Θέματα Νόμο 150(Ι)/2003 - 2013. 

Η θερμική επεξεργασία του γάλακτος είναι απαραίτητη και θα πρέπει να δίδει αποτέλεσμα τουλάχιστον ισοδύναμο με αυτό της παστερίωσης. Η Αρμόδια Αρχή (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες), μπορεί να αποφασίσει για το είδος της θερμικής επεξεργασίας.

Η επισήμανση του γάλακτος ιπποειδών για ανθρώπινη κατανάλωση και των γαλακτοκομικών προϊόντων του, υπόκειται στην ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία και συγκεκριμένα στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1169/2011. Συγκεκριμένα, πρέπει να δίδεται μία περιγραφική ονομασία η οποία θα είναι κατανοητή για τον καταναλωτή, π.χ. γάλα γαϊδούρας ή γαϊδουρινό γάλα. 

Συναφώς σας πληροφορώ ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ήδη ετοιμάζουν Κανονισμούς που θα ρυθμίζουν την παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση του γαϊδουρινού γάλακτος και σύντομα αναμένεται η υποβολή τους στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο».

Δειτε Επισης

Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν