Σύντομα τα σχέδια αποζημιώσεων από ρωσικό εμπάργκο

Μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί το σχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας για τις αποζημιώσεις που θα μπορούν να λάβουν οι Κύπριοι παραγωγοί λόγω εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε γεωργικά προϊόντα από την ΕΕ.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, το σχέδιο του Υπουργείου θα εξηγεί στους παραγωγούς τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση. Στόχος είναι να δοθούν οι αποζημιώσεις αυτό το έτος.

 

“Ευελπιστώ ότι μέσα στη τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρχει έτοιμο σχέδιο το οποίο θα ανακοινωθεί. Θα έχω συνάντηση με τους εσπεριδοκαλλιεργητές και μετά θα προκηρύξουμε το σχέδιο. Ο στόχος είναι να υποβληθούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν και να δοθούν οι αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν”, εξήγησε.

Ο Υπουργός είπε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να καταβληθούν αυτές οι αποζημιώσεις. Πρώτον, οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ώριμα φρούτα, θα μπορούν να τα δωρίσουν σε ευαγή ιδρύματα, σχολεία κτλ. Δεύτερον, οι παραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν ώριμα φρούτα, μπορούν να καταφύγουν στη μέθοδο πράσινος τρυγητός, δηλαδή να γίνει συγκομιδή από τώρα. Ο κ. Κουγιάλης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε η αποζημίωση αυτή την δεδομένη στιγμή καθώς οι παραγωγοί θα αποφύγουν τα άλλα έξοδα, όπως πχ φυτοφάρμακα, ποτίσματα κτλ. “Δηλαδή θα αποζημιωθούν για να κόψουν τα φρούτα τους τώρα που είναι άγουρα και δεν θα έχουν άλλα έξοδα”, είπε. Είπε ακόμη ότι οι παραγωγοί θα μπορούν να δώσουν τα προϊόντα τους για άλλες χρήσεις, είτε ως δωρεές για χυμοποίηση ή για την κτηνοτροφία.

Ο κ. Κουγιάλης είπε στο ΚΥΠΕ ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι για κάθε χώρα θα υπάρχουν προκαθορισμένες ποσότητες για αποζημίωση. “Για εμάς είναι 19,000 τόνοι που σημαίνει περίπου 4 εκατ. Ευρώ, ενώ στο προηγούμενο σχέδιο που καταφέραμε και αποσύρθηκε τελικά, εκτός του ότι δεν υπήρχαν μέσα τα εσπεριδοειδή ήταν στη βάση του `first come first serve` δηλαδή όποιος προλάβαινε λάμβανε τα χρήματα, ενώ τώρα με το σχέδιο αυτό κάθε χώρα θα αποζημιωθεί για συγκεκριμένες ποσότητες” επισήμανε.

Από τους 19,000 τόνους φρούτων και λαχανικών, οι 16,200 τόνοι αφορούν εσπεριδοειδή, ενώ τα υπόλοιπα θα καθοριστούν από την Κύπρο ανάλογα με τις ανάγκες της, είπε ο Υπουργός.

Το σχέδιο αποζημιώσεων που προκήρυξε η Επιτροπή είναι συνολικού ύψους 165 εκατ. Ευρώ. “Θεωρώ ότι η Κύπρος ποσοστιαία έλαβε ένα ικανοποιητικό ποσό”, είπε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα δοθούν και του χρόνου αποζημιώσεις εάν συνεχιστεί το εμπάργκο, είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι δεδομένο ότι θα δοθούν και άλλες αποζημιώσεις και είπε ότι η Κύπρος διεκδικεί και αποζημιώσεις ανά εκτάριο υπό την μορφή της εκταρικής αποζημίωσης, “δηλαδή ανάλογα με τις εκτάσεις της καλλιέργειας να αποζημιώσουμε ξανά τους καλλιεργητές μας”.

Ερωτηθείς κατά πόσον ξεκίνησαν οι ενέργειες για εξεύρεση νέων αγορών, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι όντως “για τα προϊόντα μας ψάχνουμε νέες αγορές”.

Δειτε Επισης

Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση