Μείωση τιμών φαρμάκων κατά 10% μέχρι τέλος χρόνου

Η επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων θα γίνει με το τέλος αυτής της χρονιάς ούτως ώστε από τις πρώτες ημέρες του 2015 να έχουμε μειώσει τις τιμές των φαρμάκων, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια είναι να έχουμε μείωση στις τιμές των φαρμάκων της τάξης του 10%.

Πρόσθεσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα “θα ξεκινήσουμε ένα δημόσιο διάλογο επί κάποιων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν εντός των ημερών και αφορούν αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική και στηρίζονται στις εισηγήσεις των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και κυρίως στις εισηγήσεις της μελέτης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Μετά από τον δημόσιο αυτό διάλογο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την νέα τιμολογιακή πολιτική, όπου αμέσως μετά την επικαιροποίηση θα μας δοθεί η ευκαιρία με τις αλλαγές στους πρώτους μήνες του 2015 να έχουμε καλύτερες τιμές”.

Ο κ. Πατσαλής μιλούσε στο Γραφείο του, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA), Richard Bergstrom. Συμμετείχαν επίσης και μέλη της Κυπριακής Ενωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Ερευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ).

Είχαμε την ευκαιρία, είπε, να ενημερώσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που θα γίνουν στον τομέα της υγείας με την αλλαγή του συστήματος υγείας στην Κύπρο που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, την αναδιάρθρωση του Υπουργείου Υγείας, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας, τις μεγάλες αλλαγές στα φάρμακα και γενικά στην διαχείριση των υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας.

“Μετά από αυτή την ενημέρωση συζητήσαμε το θέμα των φαρμάκων και πώς αυτό αναμένεται να αλλάξει με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, και την υιοθέτηση παραμέτρων, όπως οι εχέμυθες συμφωνίες με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που αναμένεται να ρίξουν τις τιμές των φαρμάκων αλλά και αλλαγές στο σύστημα της τιμολόγησης των φαρμάκων”, πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε για τις διάφορες ενέργειες που λαμβάνουμε, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι ως Υπουργείο Υγείας, ως Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για τις μεγάλες αυτές αλλαγές που περιλαμβάνουν διάφορες εκπαιδεύσεις, εφαρμογές νέων λογισμικών συστημάτων αλλά και νέων ομάδων και τμημάτων στο Υπουργείο για να εφαρμόσουμε διεθνείς επιτυχημένες πρακτικές, οι οποίες να μας δώσουν μια καλύτερη εισαγωγή του θέματος των φαρμάκων και καλύτερες τιμές.

Συζητήσαμε επίσης, είπε ο κ. Πατσαλής, και το θέμα της επερχόμενης αλλαγής της τιμολογιακής αλλαγής πριν από το ΓΕΣΥ, η οποία θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες και διάφορα μέτρα και εισηγήσεις που έχουμε ούτως ώστε να γίνουν αλλαγές στο σύστημα και να έχουμε φθηνότερα φάρμακα.

Είχαμε την ευκαιρία, σημείωσε, να συζητήσουμε το θέμα του κώδικα δεοντολογίας, μιας και ο τεράστιος αυτός οργανισμός έχει υιοθετήσει ένα τέτοιο κώδικα δεοντολογίας και τον οποίο κι εμείς υιοθετούμε και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς να τον εφαρμόζουν.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, πρόσφατα στον τομέα αυτό διορίσαμε λειτουργούς από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας οι οποίοι θα λειτουργούν ως Επιθεωρητές για να εφαρμόζονται σωστά οι νόμοι που σχετίζονται με τα φάρμακα και αφορούν όλα αυτά τα θέματα που θίγονται και στον τομέα του κώδικα δεοντολογίας.

Τέλος, συμπλήρωσε, συμφωνήσαμε ότι θα προχωρήσουμε μέσα από ένα διάλογο με την ΚΕΦΕΑ και με την βοήθεια της EFPIA που έχει πάρα πολλές εμπειρίες με σκοπό να έχουμε και τις δικές τους παραστάσεις, εισηγήσεις και την δική τους εμπειρία ούτως ώστε με τις αλλαγές στο σύστημα υγείας της Κύπρου να έχουμε κάτι που εφαρμόζεται διεθνώς και φέρει τα μέγιστα οφέλη στον πολίτη της Κύπρου.

Σε σχετική ερώτηση για την μείωση στις τιμές των φαρμάκων και πως αυτό θα επηρεάσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου του, είπε πως “όπως γνωρίζετε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα αφορά τα φάρμακα του δημόσιου τομέα. Τα φάρμακα του ιδιωτικού τομέα είναι εκτός των προϋπολογισμών γιατί τα πληρώνει ο πολίτης. Οι αλλαγές στην νέα τιμολογιακή πολιτική ευχόμαστε να κατεβάσουν τις τιμές χωρίς αυτό να προκαθορίσουμε ότι επηρεάζουν τους ίδιους τους προϋπολογισμούς. Μπορεί ο πολίτης για παράδειγμα να αγοράζει πιο πολλά φάρμακα, να αγοράζει τα ίδια φάρμακα, μπορεί να αγοράζει κάποια νέα φάρμακα που θα εισαχθούν στην αγορά, άρα το συνολικό κόστος δεν μπορεί να υπολογιστεί. Το ζητούμενο όμως είναι να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων σήμερα που αγοράζει ο Κύπριος πολίτης”, σημείωσε.

Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA), Richard Bergstrom είπε ότι “βλέπουμε στον κόσμο πολλές ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα , όπως κι εδώ στην Κύπρο, έτσι οποιαδήποτε αλλαγή που θα αφαιρεί αυτές τις ανισότητες την υποστηρίζουμε”.

Ανέφερε ότι είχε μια καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Κύπριο Υπουργό Υγείας και εξέφρασε την στήριξη του στις μεταρρυθμίσεις στο Κυπριακό σύστημα υγείας για υγεία για όλους. Σημείωσε ότι η EFPIA ξοδεύει αρκετά χρήματα στην προσπάθεια της να αναπτύξει νέα φάρμακα κι ότι δεν υπάρχει λόγος γι αυτό αν τα φάρμακα δεν φθάνουν στους ανθρώπους.Ο κ.  Bergstrom είπε επίσης ότι κατά τα τελευταία χρόνια είχε πολλές συναντήσεις με Υπουργούς Υγείας και Υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης και ότι η EFPIA  κατέληξε σε 20 συμφωνίες με Κυβερνήσεις. Εξέφρασε τέλος την προσδοκία για διάλογο μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου για μια τέτοια συμφωνία που συμπίπτει όπως σημείωσε, με τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της χώρας στο σύστημα υγείας της.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο