Επίτροπος Διοικήσεως: Παράνομες δύο υπεραγορές στην Πάφο

Έκθεση καταπέλτης της Επιτρόπου Διοικήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζας Σαββίδου ζητεί το κλείσιμο δύο παράνομων υπεραγορών. Πρόκειται για δύο υπεραγορές στη Μεσόγη και την Πέγεια. Παράλληλα, δικαιώνει τις προσπάθειες του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών για την προσπάθεια εφαρμογής της νομοθεσίας και τη εξάλειψη της παρανομίας.

Ο Σύνδεσμος Υπεραγορών υπέβαλε δύο παράπονα αναφορικά με την παράλειψη του Επαρχιακού Γραφείου Πάφου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως να αντιμετωπίσει την παράνομη λειτουργία των δύο υπεραγορών. Εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, ο εκτελεστικός γραμματέας Ανδρέας Χατζηαδάμου προέβη σε σχετικές καταγγελίες στην Πολεοδομική Αρχή προτού αποταθεί στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, ωστόσο δεν είχαν ληφθεί μέτρα για τον τερματισμό της λειτουργίας των παράνομων υπεραγορών, ενώ επηρεάζονται τα συμφέροντα των νόμιμων μελών του Συνδέσμου.

Συγκεκριμένα, η άδεια οικοδομής για την ανάπτυξη της υπεραγοράς στη Μεσόγη εκδόθηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου στις 21 Ιουνίου 2000 και αφορούσε στην ενοποίηση δύο καταστημάτων, τα οποία όμως, σύμφωνα με τον όρο της πολεοδομικής άδειας, έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως εκθεσιακοί χώροι κι αντί αυτού λειτούργησαν παρά τις προειδοποιήσεις των Πολεοδομικής Αρχής, ως υπεραγορά. Μετά την απόφαση για λήψη δικαστικών μέτρων, τα μέτρα αποσύρθηκαν, γιατί η υπεραγορά καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το 2013 κι έκτοτε δεν επαναλειτούργησε.

Για την υπεραγορά στην Πέγεια, η Πολοεδομική Αρχή χορήγησε πολεοδομική άδεια στις 20 Φεβρουαρίου 2009, για την ανέγερση τεσσάρων διαμερισμάτων και ενός καταστήματος. Ωστόσο, τα δύο διαμερίσματα και το κατάστημα στο ισόγειο ενοποιήθηκαν και μετατράπηκαν παράνομα σε υπεραγορά. Δύο χρόνια αργότερα και μετά από «συνεχείς καταγγελίες επηρεαζόμενων» από την παράνομη λειτουργία της υπεραγοράς, επιδόθηκε ειδοποίηση επιλογή διοικητικού προστίμου στον ιδιοκτήτη του τεμαχίου, αντίγραφο της οποίας επιδόθηκε στο Δήμο Πέγειας, χωρίς όμως, να λάβει δικαστικά μέτρα. Στην πορεία, διαπιστώθηκε ότι εκτός της παράνομης υπεραγοράς, η οικοδομή διαμορφώθηκε κατά τρόπο που να λειτουργεί και ως παράνομος χώρος φιλοξενίας δεξιώσεων. Η υπεραγορά εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα εδώ και πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, οι διατάξεις της νομοθεσίας δεν εφαρμόστηκαν από τις αρμόδιες αρχές. «Γι’ αυτό το λόγο δεν πρόσφεραν και στην αποκατάσταση της νομιμότητας στην οποία στοχεύει η θέσπισή τους με συνέπεια, η πολεοδομική και οικοδομική αυθαιρεσία να αποτελέσει μέσο διευκόλυνσης επιχειρηματικής δραστηριότητας και αιτία επηρεασμού ομοειδών ή παρόμοιων επιχειρήσεων», αναφέρει.

Στα συμπεράσματά της η Επίτροπος τονίζει: «Οι δύο παράνομες υπεραγορές είναι χαρακτηριστικές ενός ευρύτερου και χρόνου προβλήματος που διαφαίνεται ότι συνδέεται με την απρόσφορη ή και ανεκτική διοικητική προσέγγιση των παραβιάσεων της νομοθεσίας, ακόμα και όταν υπάρχουν συνέπειες στις συνθήκες διαβίωσης πολιτών, κάτι που συμβαίνει συνήθως με παράνομες χρήσεις που βρίσκονται και λειτουργούν σε οικιστικές περιοχές».

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηαδάμου τόνισε ότι ο Σύνδεσμος ζητά την εφαρμογή της νομοθεσίας, γιατί η αδράνεια τόσων χρόνων έχει οδηγήσει στον αθέμιτο ανταγωνισμό για το μέλλον των νόμιμων υπεραγορών. «Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις αποφάσεις, ενώ σύντομα θα υποβάλουμε και άλλα παράπονα για παράνομα υποστατικά, ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία. «Καταγγέλλουμε την αδράνεια τόσων χρόνων και ζητούμε να τερματιστεί η παρανομία», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά