Κυπριακά οινοποιεία με αξιώσεις

Τα πάνω του έχει αρχίσει να παίρνει ο κλάδος της κυπριακής οινοπαραγωγής, ξεφεύγοντας από την αγορά του χύμα κρασιού όπου είχε προσανατολιστεί επί δεκαετίες. Τα τελευταία δύο χρόνια η παραγωγή ήταν 12 εκ λίτρα περίπου ενώ οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις κυπριακού κρασιού φτάνουν τα 9 εκ λίτρα.
Η ποιότητα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και σήμερα προσφέρονται στον καταναλωτή κρασιά τα οποία ανταγωνίζονται με αξιώσεις στο εξωτερικό. Ήδη αρκετά έχουν κατορθώσει να αποσπάσουν και διεθνείς διακρίσεις. Στην αλματώδη πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ποιότητα έχει συμβάλει η εργοδότηση επαγγελματιών και εκπαιδευμένων οινολόγων και γεωπόνων που έφερε καινοτομίες και εγγυημένα αποτελέσματα στο κεφάλαιο ποιότητα.
Έτσι, ο καταναλωτής αναγνωρίζει και ζητά πλέον ποιότητες όπως το Ξυνιστέρι και το Μαραθεύτικο, ενώ ξένες ποικιλίες έχουν προσαρμοστεί στο κυπριακό οικοσύστημα. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως συνέβαλε στην κατηγοριοποίηση των κρασιών σε τοπικούς και ποικιλιακούς οίνους και το κυπριακό κρασί ορίζεται από την προέλευση, την ποικιλία και τη σοδειά του σταφυλιού.

Οινοποιεία
Σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν, περίπου, 55 οινοποιεία. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι τα: ΕΤΚΟ – Όλυμπος, ΚΕΟ, ΣΟΔΑΠ, ΛΟΕΛ, Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντας, Φικάρδος, Βασιλικό Οινοποιείο Κάθηκα, Κολιός, Βουνί Παναγιάς, Βλασίδης, Τσιάκκας και Ζαμπάρτας. Για τη δουλεία τους μας μίλησαν ορισμένα από αυτά.

Αμπελώνες Κυπερούντας
Το 1998 μια ομάδα αμπελουργών αξιοποίησε την υψηλή ποιότητα των αμπελώνων της Κυπερούντας, δημιουργώντας το ομώνυμο οινοποιείο. Η πρωτοβουλία τους συνάντησε το όραμα της οικογένειας Φωτιάδη για τη δημιουργία κυπριακών οίνων υψηλής ποιότητας και ξεχωριστού χαρακτήρα. Το 2001 έγινε πραγματικότητα η οινοποίηση των πρώτων κρασιών και το 2002 καθορίστηκε η σειρά όσων κυκλοφόρησαν στην αγορά. Παράγει, περίπου, 300.000 φιάλες ετησίως και πραγματοποιεί μικρές εξαγωγές σε Ελβετία, Γερμανία, ΗΠΑ και στη Αγγλία.

Βουνί Παναγιάς
Ο Ανδρέας Κυριακίδης δημιούργησε το 1987 το πρώτο τοπικό ιδιωτικό οινοποιείο της Κύπρου. Λειτουργείται από δύο αδέρφια κι έναν ξάδερφο, οι οποίοι μετέδωσαν το πάθος τους και στη νέα γενιά, που με σπουδές στην αμπελουργία και την οινολογία , διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο οινοποιείο. Τα αμπέλια βρίσκονται στο Βουνί της Παναγιάς στην επαρχία Πάφου. Παράγει, περίπου, 250.000 λίτρα ετησίως.

ETKO
Ιδρύθηκε το 1844. Διαθέτει τρία οινοποιεία, το ΕΤΚΟ στη Λεμεσό, το Olympus Wineries στο Όμοδος και το Όλυμπος Ελλάς ΑΒΕΕ στην Τρίπολη της Πελοποννήσου. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται στα 700.000 λίτρα και εξάγει, κυρίως, χύμα κρασί σε χώρες, όπως, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ελλάδα, Σουηδία, Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, Κένυα και Κίνα. Επίσης εξάγει κουμανδαρία εμφιαλωμένη και πρόσφατα εμφιαλωμένα κρασιά στην Κίνα. Διαθέτει 400 στρέμματα με αμπελώνες στο Όμοδος και εκτάσεις στον Άγιο Αμβρόσιο.

Κτήμα ΚΕΟ
Στην είσοδο του χωριού Μαλλιά, στο κέντρο των Κρασοχωριών της Λεμεσού, βρίσκεται το Κτήμα ΚΕΟ. Το ιστορικό οινοποιείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1927. Η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής του φτάνει τα 5 εκ κιλά σταφυλιού. Τα κρασιά του οινοποιείου έχουν βραβευτεί σε πολλούς διαγωνισμούς τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Εξάγει σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές Χώρες, Ιαπωνία, Λίβανο και Ελλάδα.

Οινοποιείο Ζαμπάρτας
Άρχισε να δραστηριοποιείται το 2006. Στελεχώνεται από τους οινολόγους Άκη και τον υιό του Μάρκο Ζαμπάρτα. Το οινοποιείο έχει ιδιόκτητους και υπό διαχείριση αμπελώνες στα Κρασοχώρια και αγοράζει σταφύλια από αμπελουργούς της Ορεινής Πάφου και Λεμεσού. Έλαβε πολλές διακρίσεις σε διεθνείς και τοπικούς διαγωνισμούς, ενώ εξάγει το 10% της παραγωγής του σε πέντε χώρες της Ευρώπης. Πραγματοποιεί ετήσια παραγωγή κρασιού, περίπου, 60.000 φιάλες, με ποσοστά 45% λευκό, 25% ροζέ και 30% ερυθρό.

ΣΟΔΑΠ – Καμαντέρενα
Συνεργατικός οργανισμός που ανήκει στους αμπελουργούς και πραγματοποιεί, περίπου, το 40% της συνολικής κυπριακής παραγωγής κρασιών. Ιδρύθηκε το 1947. Παράγει δικά του κρασιά, αλλά και ιδιωτικές ετικέτες για άλλα οινοποιεία στην Κύπρο και το εξωτερικό. Μόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2014 έλαβε 13 μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 2.5 εκ φιάλες, με ποσοστά 42% λευκό, 6,5% ροζέ και 51,5% ερυθρό. Εξάγει το 12% σε διάφορες χώρες.

Tsiakkas Winery
Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1988 με 500 φιάλες. Είναι οικογενειακή επιχείρηση, που ανήκει στον Κώστα και τη Μαρίνα Τσιάκκα και διαχειρίζεται 25 εκτάρια αμπελώνων στην Ορεινή Πιτσιλιά, κυρίως, με κυπριακές ποικιλίες. Σήμερα παράγει 150.000 φιάλες - 35.000 ροζέ, 60.000 λευκό και 55.000 ερυθρό. Εξάγει, περίπου, το 10% σε Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελβετία.

 

Δειτε Επισης

Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας