Τσιμεντοποιία: Η Μέση Ανατολή σώζει την κατάσταση

Οι σημαντικές εξαγωγές κατά κύριο λόγο κλίνκερ και σε μικρότερο βαθμό τσιμέντου σε χώρες της Μέσης Ανατολής οδήγησαν την Τσιμεντοποιία Βασιλικού να αυξήσει τα εισοδήματα της για το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε €23.468.000 σε σύγκριση με €14.983.000 κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.
 
«Μια αναγκαία πορεία για να ξεπεράσουμε τις δυσμενείς συνθήκες της κρίσης ήταν και η άμεση στροφή στις ξένες αγορές στις οποίες έχουμε επικεντρωθεί με απώτερο στόχο να γίνουμε γνωστοί σε όλο και περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, αξιοποιώντας την άριστη ποιότητα του προϊόντος και εξυπηρέτησης μας», εξήγησε στο InBusinessNews o εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Αντώνης Αντωνίου.

Ως επί το πλείστον, ανέφερε, το προϊόν που εξάγουμε είναι κλίνκερ (το ενδιάμεσο υλικό πριν την άλεση και επεξεργασία για να γίνει τσιμέντο) λόγω του ότι υπάρχει συγκεκριμένη ζήτηση. «Για παράδειγμα στο Ισραήλ όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη παραγωγής τσιμέντου λόγω της ζήτησης οι τοπικές βιομηχανίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Οπότε για αυτούς η εισαγωγή κλίνκερ ως πρώτη ύλη είναι απαραίτητη». Άλλη μια χώρα στην οποία εξάγει η εταιρεία και υπάρχει ζήτηση είναι η Αίγυπτος λόγω του ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την επάρκεια και το κόστος της ενέργειας οπότε και εκεί η εισαγωγή κλίνκερ είναι απαραίτητη για να στηριχτεί η παραγωγή τσιμέντου.

«Άλλες χώρες που εξάγουμε λιγότερες ποσότητες  είναι η Αλγερία και η Λιβύη. Φυσικά εξάγουμε και τσιμέντο αλλά οι ποσότητες είναι πολύ λιγότερες από του κλίνκερ».

Το ενδιαφέρον μας, εξηγεί ο κ. Αντωνίου, έχει επικεντρωθεί  σε χώρες της Μέσης Ανατολής διότι  το κόστος  του ναύλου εξαγωγής προς αυτές τις χώρες είναι πολύ καλύτερο από ότι το κόστος προς άλλες χώρες. «Στόχος μας είναι να σταθεροποιηθούμε σε αυτή την συγκεκριμένη αγορά, να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να είμαστε συνεπείς στις απαιτήσεις της ποιότητας του προϊόντος  αλλά και της εξυπηρέτησης».

Σε επίπεδα 1973 η Κύπρος

Αναλύοντας την κατάσταση που οδήγησε την εταιρεία να κάνει στροφή προς τις εξαγορές, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Τσιμεντοποιία υπενθύμισε πως η οικοδομική δραστηριότητα στην Κύπρο είχε ξεκινήσει ήδη την πτωτική της πορεία από το 2008. «Πιο συγκεκριμένα η ζήτηση τσιμέντου στην τοπική αγορά από το 2008 μέχρι σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά 72% περίπου και φέτος θα περιοριστεί στους 415.000 τόνους, δηλαδή στα επίπεδα της παγκύπριας κατανάλωσης του 1973».

 
Δυστυχώς, σημειώνει, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δεν προβλέπουν σύντομη ανάκαμψη εφόσον υπάρχει ακόμη συνεχιζόμενη  μείωση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών  και η πτωτική τάση στη ζήτηση δεν έχει σταματήσει ακόμα.

Τρεις μήνες παραγωγή καλύπτουν την Κύπρο

Αν μόνη διέξοδος της παραγωγής μας ήταν η κυπριακή αγορά, τονίζει ο κ. Αντωνίου τότε το σύνολο της παραγωγικής μας δραστηριότητας θα περιοριζόταν στους 3 μήνες το χρόνο με δεδομένο ότι η παραγωγική δυνατότητα της νέας γραμμής παραγωγής είναι 2εκα. τόνους το έτος. «Όπως ανέφερα, η ντόπια κατανάλωση σημείωσε συνεχόμενη μείωση από τους 2εκ. τόνους το 2008 για να φθάσε , σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις , στους  415.000 τόνους το 2014.

«Μια βαριά βιομηχανία, όπως η Τσιμεντοβιομηχανία, στηρίζεται πρωτίστως στην συνεχή παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων προϊόντος. Πέραν της μεγάλης κεφαλαιουχικής δαπάνης, το κόστος παραγωγής των προϊόντων αυξάνεται δυσανάλογα με την μείωση εργασιών», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου.

 

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών