Ζέτα: Προς ανανέωση ωραρίων στο εμπόριο

 Σε ανανέωση του διατάγματος για το τουριστικό ωράριο των καταστημάτων φαίνεται ότι θα προχωρήσει στο τέλος Μαΐου η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, καθώς, όπως ξεκαθάρισε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, το Υπουργείο δεν θα είναι σε θέση να καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση μέχρι το τέλος του μήνα που λήγει το υφιστάμενο διάταγμα.

“Δεν είμαι έτοιμη να φέρω νομοσχέδιο, επειδή έχει γίνει κοινωνικός διάλογος αλλά δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή” είπε η Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας στην Επιτροπή Εργασίας, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καθυστέρηση στην ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή νομοθεσίας από το Υπουργείο για καθορισμό των τουριστικών περιοχών.
Στόχος, όπως ανέφερε, είναι να ολοκληρωθεί σχετικό νομοσχέδιο εντός των επόμενων τριών μηνών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για “πολύ ευαίσθητο θέμα”.

Η Υπουργός επανέλαβε ότι η επέκταση των ωρών εργασίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου οδήγησε στην εργοδότηση μεγάλου αριθμού ανέργων.

Η κ. Αιμιλιανίδου εξέφρασε στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ωστόσο ότι η επέκταση του ωραρίου δεν είναι η αιτία των προβλημάτων τους, τα οποία προϋπήρχαν της έκδοσης των διαταγμάτων.

Επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία, η Υπουργός είπε ότι τα προβλήματα που υπήρχαν στο λιανικό εμπόριο σε ό,τι αφορά όρους εργασίας, έχουν εξομαλυνθεί.

Η Υπουργός Εργασίας, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ανέφερε ότι η συζήτηση περιορίστηκε στην ανάγκη να υλοποιηθεί συγγραφή νομοθεσίας για να κατατεθεί στη Βουλή μετά από κοινωνικό διάλογο και εφόσον βρεθεί η χρυσή τομή.

Πρόσθεσε ότι ήδη το νέο διάταγμα έχει αλλάξει τις ώρες των καταστημάτων την Κυριακή και είναι 10,5 με 7,5 για να βοηθηθούν κάποια είδη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι μικρές επιχειρήσεις.

Η Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι στο νέο διάταγμα που θα εκδοθεί για την τουριστική περίοδο θα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι η Υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε από το Δεκέμβρη του 2013 ότι θα κατέθετε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, αλλά μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εργασίας δεν κατέθεσε νομοσχέδιο. Ο κ. Φακοντής πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Εργασίας έθεσε χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Ιουνίου να ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος για το ωράριο των καταστημάτων.

Συνεχίζοντας είπε ότι με το υφιστάμενο ωράριο, 7 ημέρες εργασίας 18 ώρες εργασίας την ημέρα δημιουργεί άνισο ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιστρέφει το εργασιακό καθεστώς στον εργασιακό μεσαίωνα με αποτέλεσμα οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη μη μπορώντας να ανταποκριθούν  στον ανταγωνισμό.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι διαπιστώνονται παραβιάσεις του κατώτατου μισθού και των όρων εργασίας, και ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε να κατατεθούν ενώπιον της οι έλεγχοι που διενήργησε το Υπουργείο και επεσήμανε ότι λόγω του ψηλού ποσοστού ανεργίας, οι εργαζόμενοι να παραμένουν στην εργασία με υποδεέστερους όρους και χαμηλότερο μισθό.

Εάν το νομοσχέδιο δεν κατατεθεί σύντομα τα κόμματα και οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα εξετάσουν τρόπο με τον οποίο θα πορευθούν για την επίλυση αυτού του προβλήματος, κατέληξε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος του για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Πρόσθεσε ότι την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα πρέπει να μένουν κλειστά σε όλες τις περιοχές και ανέφερε ότι η διαιώνιση της κατάστασης με διατάγματα  δεν βοηθά την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων και της οικονομίας, με την Κυριακή να τείνει να καθιερωθεί ως εργάσιμη ημέρα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι στον επόμενο ενάμισι με δύο μήνες η Βουλή θα έχει ενώπιον της την τελική πρόταση της Κυβέρνησης υπό μορφή νομοσχεδίου.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε πως  η Υπουργός Εργασίας επιμένει στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Πρόσθεσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και ανέφερε ότι είναι ανάγκη να προστατευθεί η οικογένεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή όπως είπε προδιαγράφεται ότι στο νέο σχεδιασμό που θα θέσει ενώπιον της Βουλής η Υπουργός Εργασίας μέχρι το Σεπτέμβρη δεν θα διασφαλίζεται ότι η Κυριακή θα είναι αργία και ημέρα ξεκούρασης για όλους τους εργαζόμενους για να απολαμβάνουν την οικογένεια τους και να συγκεντρώνουν δυνάμεις για την επερχόμενη νέα εβδομάδα.

Είναι υπερβολικό, πρόσθεσε, όλες οι Κυριακές του χρόνου να είναι εργάσιμες για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και ζήτησε από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα, συνέχισε αναφέροντας το σημαντικό που ειπώθηκε στη συνεδρία σήμερα είναι η δέσμευση από την Υπουργό ότι θα εξαγγείλει εντός της εβδομάδας πρόγραμμα στήριξης των μικρό επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που απασχολούν από ένα μέχρι τέσσερις εργαζόμενους,  ώστε να μπορεί να απορροφήσει  κοινοτική χρηματοδότηση φτάνει να μπορεί να αποδείξει ότι έχει μειωθεί ο τζίρος της επιχείρησης του κατά 15%.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης είπε ότι η Υπουργός προχώρησε στην έκδοση τουριστικών διαταγμάτων χωρίς κοινωνικό διάλογο, αλλά μονομερώς, και γι αυτό η ΠΟΒΕΚ προσέφυγε στο Ανώτατο κατά του διατάγματος.

Ο κ. Κουρσάρης είπε ότι στις 22 Μαΐου οι μικρομεσαίοι καταστηματάρχες διοργανώνουν κινητοποίηση στο πλαίσιο της οποίας θα κρεμάσουν μαύρα πανιά έξω από τα καταστήματά τους, εάν η Υπουργός έχει την πρόθεση να εκδώσει νέο διάταγμα.

Δειτε Επισης

Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ